ZAKOPANE. Święto bryndzy będzie ostatnim dniem trwających na Równi Krupowej V Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Bryndza to miękki ser podpuszczkowy z owczego mleka. Jest to tradycyjny wyrób podhalański.
Bryndza podhalańska jest pierwszym polskim produktem spożywczym, który został zarejestrowany jako regionalny przez Komisję Europejską. Dzień bryndzy rozpocznie Franciszek Bachleda Księdzularz o godzinie 12.00 prowadząc seminarium zatytułowane "Społeczne problemy i cechy wspólne ludzi Karpat. Potem w namiocie konferencyjnym zaprezentowany zostanie film dokumentalny "Redyk Karpacki". Zaplanowano także spotkanie z reżyserem filmu Wojciechem Jachymiakiem. Opowieść o Karpatach i bryndzy słowackiej, rumuńskiej, polskiej snuć będą Adam Kitkowski i Józef Michałek - uczestnicy ubiegłorocznej wędrówki łukiem Karpat.
Z kolei baca Stanisław Tylko pokaże jak się robi bryndzę podhalańską. Do pełni wiedzy o serze niezbędna będzie degustacja, dlatego Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury zaprasza na pierogi i moskole z bryndzą.
s/