02.06.2018, 19:23 | czytano: 8964

Płacą krocie, żeby handlować oscypkami na Krupówkach

Arch. Podhale24.pl
Zakopiańskie Centrum Kultury rozstrzygnęło przetarg na dzierżawę stoisk regionalnych na Krupówkach, w których można sprzedawać oscypki, redykołki, bryndzę i bundz. ZCK wynajęło 16 stoisk, za które producenci góralskich serów będą płacić od 4 do aż 19 tys. zł. miesięcznie.
Wszystkie stoiska były wydzierżawione w drodze licytacji. Wygrał ten, kto dał więcej. Wszystkie wynajęli mieszkańcy Podhala, którzy zajmują się sprzedażą serów. To m.in. mieszkańcy Zakopanego, Cichego, Bustryku, Krauszowa, Dzianisza, Lasku, Czerwiennego i Pyzówki. Najdroższe osiągnęło kwotę 19 tys. zł miesięcznie. Za dzierżawę pozostałych handlarze będą płacić kwoty rzędu 16, 15, 11, 10, 9, 8, 5 lub 4 tys. zł miesięcznie.
Nie mniejsze jest zainteresowanie handlarzy stoiskami pod Gubałówką do sprzedaży serów i innych produktów mlecznych. Tu miesięczne ceny dzierżawy są jeszcze wyższe i wahają się od 9 do 19 tys. zł miesięcznie. Miasto wynajęło ich 10, oczywiście w drodze licytacji.

r/
Może Cię zainteresować
komentarze
ja05.06.2018, 10:51
jak płaca krocie to znaczy że się bardzo opłaca :)
cOPERFILD04.06.2018, 17:30
@stasek. Te 19 tys.zarobku to ponad tona ,,sera,, z jednego stoiska.Wszystkie razem wzięte bacówki na Podhalu może tone oscypków za dzień upucą.Czary.
stasek04.06.2018, 14:53
kto nie handlował scypusiami to nie wie jaka kasa tam leci :) te 19 tys można spokojnie zarobić w jeden dzień jak jest sezon po odliczeniu kosztów produkcji .
PAL04.06.2018, 10:27
Ustawa o MOL-ach pozwala bez podatku sprzedawać produkty rolne za kwotę bodajże 20 tyś rocznie z a założę się że większość tych biznesmenów krów nie posiada
Biały proszek03.06.2018, 19:40
Jak to jest że ani jeden nie jest watowcem. Co mają w tych oscypkach ?
obserwator03.06.2018, 15:55
przecież w urzędzie są dane miniejszych bogaczy którzy licytowali i jaki problem te 11 rodzin przecedzić 5 lat do tyłu i wszystko jasne czy to samowolka czy uczciwy biznes
obserwator03.06.2018, 15:27
/.../ od ręki URZĄD SKARBOWY WRAZ Z INSPEKCJĄ WETERYNARI MA OBOWIĄZEK natychmiastowej kontroli co do wyrobu takich ilośći sztuk produkowanych , co do jakośći co do higieny co do zbytu przecież ten interes realnie jest nie możliwy chyba żę posiada 300 krów
konsument03.06.2018, 13:11
Gdyby tak łaskawie Jego Wysokość Urząd Skarbowy raczył sprawdzić i opodatkować produkcje tego specjału wówczas wyszło by na jaw ile ludzi nie płaci podatku a żyje jak milijonerzy okradając państwo w majestacie prawa. W tej branży tylko naiwni płacą podatki.Większość tego specjału to produkcja w anormlnych warunkach sanitarnych ,bez certyfikatu sanitarnego handel tym produktem na placach i straganach winien być bezwzględnie zabroniony. Sanitarnie sprawdzone serki można nabywać tylko w sklepach spożywczych. Smacznego.
zorro03.06.2018, 10:40
głupie gorole bijcie kase cwaniakom jakbyście wszyscy zadeklarowali po100 zł za miesiąc od stoiska to też by było jak nie to niech sobie cwaniaki z centrum kultury sami oscypki pucom z g.... isprzedajom głupszym od tych co im kase bijom
fan politycznej propagandy03.06.2018, 09:14
od tych pieniędzy niektórym poprzewracało się w głowach...
takitam.03.06.2018, 07:46
19000/3,69=5149,0514905149051490514905149051$. hmmm. manhattan chyba a nie zokopane.
POLO03.06.2018, 07:25
Urząd Skarbowy i Powiatowy inspektor sanitarny maja pole do popisu Skąd takie ilości sztuk niby oscypków jest w obrocie i gdzie się to i z czego robi
jaga203.06.2018, 06:43
Ile tych oscypków muszą sprzedać tonę, dwie?
p.02.06.2018, 23:44
5 Aleja w Nowym Yorku tańsza!
nie kumam02.06.2018, 23:22
Ile ton sera(pseudo oscypka)sprzedaję się na jednym stoisku że się opłaca po takich opłatach? To nie normalne.(żeby to handlarze narkotyków podchwycili,lepszy i może ciut ,,zdrowszy,, biznes, zależy z czego robione są te ,,oscypki,,).
ana02.06.2018, 22:27
ciekawe ile z nich płaci podatek
Tępy Toporek02.06.2018, 21:50
Baca unijny od 6 lat, no właśnie oscypek owczy ma być jak sama nazwa wskazuje z owczego mleka. To że tobie wyszedł siuter to tylko świadczy o tym, że musisz pobacować jeszcze długo. W latach siedemdziesiątych i wcześniej takie oryginalne oscypki było robione i nikt nie dorabiał do tego teorii że musi być krowie mleko.Zresztą kto cię tam wie ile lejesz tego krówskiego mleka jak nawet nie wiesz ,że by oscypek tak nazwać to może mieć maksymalnie 40 % krowiego mleka.
abc02.06.2018, 20:08
pomyślcie jaka musi być przebitka?
za taką kasę - samo miejsce- a gdzie reszta + zarobek?
Baca od 6lat02.06.2018, 20:00
A niech płacą i 100tysi,cepry też się wyszkolili i nie płacą za pseudo oscypki.... Wpadną na prawdziwą bacówke i dostaną oscypka a nie pucony nie wiadomo co serek ala oscypek.Lepiej dla nas z niedaleka co mamy swój prawdziwy oscypekbPs zawsze mówię klientom że to prowdziwy oscypek czyli pół na pół owcze i krowie mleko. Nie ma takiego oscypka w 100% z owczego bo jak raz zroiliśmy na prubę to wyszedł sychy i jadło sie go jak siuter
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl