15.07.2018, 14:24 | czytano: 7557

Głodni? To zapraszamy na Rynek (zdjęcia)

zdj. Krzysztof Garbacz
NOWY TARG. Na głównym placu w Mieście trwa Małopolski Festiwal Smaku. Jest wszystko, co kojarzy się z dawną kuchnią podhalańską - ziemniaki, grzyby, suszone śliwki, kapusta kiszona, sery i mięsiwo.
To tylko niektóre produkty, będące składnikami dań przyrządzanych podczas nowotarskiego przystanku Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Wszystkiego można popróbować, a dodatkowo spędzić czas na zabawie, konkursach, rozmowach (o kulinariach rzecz jasna) z mistrzami kuchni.

Pokaz gotowania tradycyjnej kwaśnicy przygotuje znany kucharz, Andrzej Polan. "Kwaśnica będzie podana w towarzystwie pieczeni z jagnięciny podhalańskiej i ziemniaków tłuczonych ze śliwkami" - zapowiadają organizatorzy.

Inne danie to placki z blachy zapiekane z bryndzą podhalańską i grzybami leśnymi.

Podstawą pokazu kulinarnego Dominiki Wójciak będzie bryndza. Kucharze namawiają do własnoręcznego przygotowania pomidorów faszerowanych pęczakiem i bryndzą z kremem z pieczonej papryki, czy smalczyku z fasoli Jaś z pieczonym jabłkiem i skwarkami z kaszy gryczanej czy jarzynowych makaronów - marchewkowego na ciepło z pesto z pietruszki i cukiniowego – na zimno z miętą i twarogiem.
Na płycie Rynku stanęły stragany z regionalnymi produktami ze znakiem „made in Małopolska”.

Zabawa potrwa do godziny 20-tej.

s/ zdj. Krzysztof Garbacz
Może Cię zainteresować
zobacz także
komentarze
Obiektywny16.07.2018, 16:46
Ceny powinny być promocyjne a nie kosmiczne. Jeden pieróg 1,5 złotego :-)
Obserwator16.07.2018, 08:36
Takich imprez więcej i ceny nawet do przełknięcia. Dzień na taka imprezę to mało.
leming doskonały16.07.2018, 08:36
W porównaniu z imprezą organizowaną w Łopusznej - konkurs potraw regionalnych - ta nowotarska, to kompletna lipa. W Łopusznej było więcej nowotarżan niż miejscowych - impreza mega, mega super.
Janusz Widelec15.07.2018, 22:24
Wszystko super, tylko dlaczego dwa przejścia dla pieszych tj. od strony południowej rynku, zostały zastawione samochodami?
W niczym by nie przeszkadzało by chociaż jedno z nich mogło być czynne i idący od strony ul. Szaflarskiej nie musieliby obchodzić rynku a i drogi ewakuacji byłyby prostsze,
b.15.07.2018, 22:14
Placki z blachy zapiekane z bryndzą podhalańską i grzybami leśnymi oraz pomidorki kiszone fantastyczne. Bardzo udana impreza.
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl