Ponad 220 wystawców weźmie udział w IX Europejskich Targach Produktów Regionalnych, które odbędą się w dniach 11 - 15 sierpnia w Zakopanem.
W Jasnym Pałacu odbyła się konferencja prasowa, na której przedstawiono program zbliżających się IX Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zakopanem. Podczas nich prezentowane będą tradycyjne wyroby, znajdujące się na europejskiej liście produktów regionalnych. Tematem przewodnim tegorocznej edycji będzie miód i pszczoły.Targi, to jednak nie tylko sery. Podczas dwudniowych warsztatów będzie prezentowany sposób przetwarzania owczej wełny i to co z niej można wyprodukować. Zobaczyć będzie można tradycyjny folusz i produkcję sukna.
Dlaczego miód i pszczoły? - W chwili obecnej jest to temat na czasie. Ekolodzy alarmują, że pszczoły umierają. Naukowcy przestrzegają, że jak nie będzie pszczół, to nie będzie nas. Coś w tym na pewno jest. Miód ma wiele walorów prozdrowotnych. Na ten temat będziemy mówić na konferencji naukowej. Gdzie będą pokazane aspekty związków chemicznych jakie miód posiada i jaki maja wpływ na nasz organizm - mówi dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury Helena Buńda.
Poza konferencją praktycznie w każdym dniu targów o miodzie będzie można usłyszeć na warsztatach czy seminariach. Będzie też można posmakować miodów i wszelkich innych produktów pochodnych do miodu. Zobaczymy też na targach ule oraz to jak pięknie potrafią być zdobione, malowane.
pk/ zdj. Piotr Korczak