Za nami trzeci dzień Europejskich Targów Produktów Regionalnych, które odbywają się na Górnej Równi Krupowej w Zakopanem.
W Zarembku tradycji gościła Lucyna Job, która opowiedziała historie starych przedmiotów, Janusz Siemka, który przeprowadził warsztaty wypalania i malowania drewnianych talerzy oraz Jacek Sikoń, którzy wprowadzał chętnych w świat tradycyjnych miodów. Najważniejszym punktem dnia było rozdanie nagród za najlepsze produkty tegorocznych Targów. Jury złożone z kucharzy oraz przedstawicieli partnerów wyłoniło następujących zwycięzców:
Kat. I
Smalec domowy z boczkiem - Fundacja Izba Regionalna w Zgorzale
Miód wrzosowy z Nowej Dęby - Pasieczne Miody Dworskie
Polędwiczka wędzona - Wiejska Chata Rarytasy z Podlasia
Kat. II
Baba drożdżowa - KGW Kościelisko
Piernik domowy z konfiturami Gosp. Agroturystyczne Bałszczyk Dariusz
Tajemnicze powidło - Hotel Kocierz
Kat.III
Sok z jagody kamczackiej - Tocznia owoców Pawłowski
Nalewka z pigwowca japońskiego - Gospodarstwo rolne Róża i Spółka
Hyćka - Michał Izydorczyk
Kat. IV
Mieszek - Stary Młyn
Kruche z jabłkiem i śliwką - KGW Bustryk
Bułeczka z czosnkiem niedźwiedzim i suszonymi pomidorami - Sermix
Na targowej scenie zaprezentowały się dziś zespoły z Podhala oraz Powiatu Jędrzejowskiego - Mali Bystrzanie z Nowego Bystrego, Regle z Poronina, Potoczanki oraz kapela Jędrusie.
opr. pk/ zdj. Piotr Korczak