03.07.2022, 13:56 | czytano: 5970

Konkurs ciast w Kościelisku (zdjęcia)

zdj. Marcin Szkodziński
KOŚCIELISKO. Złóbcoki, kopiec kreta, leśne runo, dziewięćsił i damskie nogi z podwiązką, to tylko kilka wspaniałych pomysłów pań, które przyrządziły słodkie wyroby na Konkurs Ciast. Ciasta były oceniane w trzech kategoriach, a jury konkursy miało ciężki orzech do zgryzienia.
Po raz siódmy do Kościeliska zjechały się gospodynie ze swoimi słodkimi wypiekami na Konkurs Ciast. - Wyroby są bardzo piękne, aż skoda będzie kroić te ciasta, żeby je spróbować - mówiła Ewa Słodyczka z Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelisku.
- Co roku gospodynie się starają i z roku na rok te ciasta są coraz bardziej ciekawsze. Pozazdrościć można tym paniom talentu. Bardzo mi się podobają złóbcoki. Pięknie zostały zrobione - dodała.

Ciasta oceniane były w trzech kategoriach: torty, ciasta kruche oraz drożdżowe. Jury w trakcie prac uwagę zwracało nie tylko na wygląd, ale także konsystencję, smak oraz dobór składników.

Do ocenienia jury miało ponad 30 różnych ciast, które do ostatniej chwili były donoszone. - Mamy tutaj przedstawicieli z Bukowiny Tatrzańskiej, z Nowego Targu, z Ochotnicy, ze Starego Bystrego, nawet z Polski przyjechały panie z Roztocza do nas także. Panie ciasta przygotowały indywidualne, ale są także całe koła gospodyń wiejskich - zaznacza Ewa Słodyczka.

Zapytaliśmy panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelisku, czym charakteryzuje się idealne ciasto i jaki jest na nie przepis. - Tajemnicą dobrego ciasta są najprostsze produkty bez żadnej chemii. Czym więcej chemii, tym bardziej piecze zgada. W smaku może są dobre, ale później pojawia się problem. Produkty jak jajka kurze ze swojskiej hodowli, prawdziwa mąka, proszek do pieczenia, masło, cukier i śmietana. Ciasta ze sztucznymi dodatkami dłużej są świeże, jednak nie są tak dobre - mówi Bronisława Obrochta-Tatar.
Niestety nie ma przepisu jak jeść ciasta i nie przybrać na wadze.

ms/ zdj. Marcin Szkodziński
Może Cię zainteresować
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl