Doroczny konkurs na najlepszego oscypka rozstrzygnięty. W tym roku nagrodę otrzymał serc z bacówki Krzysztofa Bachledy-Curusia w Zawoi.
Jury nie miało łatwego zadania bowiem w zasadzie wszystkie zgłoszone do konkursy oscypki były bardzo dobre ale kilka z nich smakosze ocenili jako wybitne. A trzeba pamiętać że komisja konkursowa oceniała nie tylko wygląd, kształt kolor i zapach oscypka ale i jego smak. I ostatecznie zapadła decyzja że w tym roku królem oscypka będzie baca z Zawoi - Krzysztof Bachleda-Curuś.Krzysztof Bachleda-Curuś zastrzegł jednak, że jego receptura na oscypka jest ściśle strzeżoną tajemnicą. Górale podkreślają, że prawdziwy oscypek musi być odpowiednio długo wędzony a i potem jeszcze przez kilka dni dojrzewać aby mieć swój legendarny, niepowtarzalny smak. Mimo zaś jednolitej receptury oscypek z każdej bacówki smakuje nieco inaczej. Dzisiejszy konkurs to jeden z elementów dorocznego zakopiańskiego Festiwali Oscypka i Serów Wszelakich. Konkurs na najlepszego oscypka zainaugurował V Europejskie Targi Produktów Regionalnych. A dzisiaj wszyscy widzowie mogli spróbować właśnie konkursowych oscypków.Źródło: Tatrzańska Agencja Kultury i Promocji