16.10.2016, 22:09 | czytano: 3822

Polewka z bycka rosolonego, tarcioki i nalewka z rabarbaru - smakowity dzień w Murzasichlu (zdjęcia)

zdj. Piotr Korczak
Urząd Gminy Poronin wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury już po raz szesnasty zorganizował Konkurs Potraw Regionalnych. W szranki kulinarne stanęły reprezentacje sześciu sołectw: Murzasichle, Poronin, Stasikówka, Ząb, GolęczeWianki, Zielątkowo Pieczona Pyra oraz Chludowo z gminy Suchy Las.
Konkurs Potraw Regionalnych jest to impreza kulinarno-promocyjna, organizowana co roku w innym sołectwie gminy Poronin. W tym roku gospodarzem było Murzasichle.
Potrawy oceniała komisja w składzie: Bronisław Stoch – wójt Gminy Poronin, Ks. Zbigniew Syczik – proboszcz z Stasikówki, Wojciech Dziechciarz – prezes OSP w Murzasichlu, Agata Janczura – przedstawiciel SPONSORA firmy PRYMAT, Adam Pawlikowski – sołtys Sołectwa Murzasichle i Radny Gminy Poronin, Stanisław Staszel – przewodniczący Rady Gminy Poronin oraz Helena Buńda – dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury.

Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania:
Murzasichle – 92 potrawy, 25 nalewek, 15 ciast, największa ilość zup w tym: „polewka z bycka rosolonego” „zoproska” „korpielowka” „gulasz z sarniny Pawlik”, nalewka z róż, „mojkowe kochanie” i „sen Wójta”

Poronin – 45 potraw, 12 ciast, 12 nalewek, „zociorka” „kluska jaglano ze skwarkami” „żeberka w miodzie” największa ilość z potraw z kaszy, ciasto jęczmienne z jabłkami, placki robione na wodzie, kulki z kaszy manniej „tarcioki”, nalewka z goryczki, , „jagnięcina z żurawiną”

Chludowo z Gminy Suchy Las – 30 potraw, 4 ciasta, 4 nalewki, „cudok (żeberka) w kapuście, „dziwaczka na rubinach” sałatka „chludowskie zielsko” zupa „jesienna fantazja (na bazie cukinii)” nalewka „tatarak”

GolęczeWianki i Zielątkowo Pieczona Pyra z Gminy Suchy Las – 50+ potraw, 15 ciast, 15 nalewek, zupa: „korbol schrzaniony” „pyra w boczku”, danie: „pyra z gzikiem” „gięsie pipki” – gęsina w Wielkopolsce podawana jest na stole na Świętego Marcina, nalewka „jarzębiak”, najwięcej tradycyjnych wędlin i pasztetów, przystawki: „dzika zielątkowska”, tort „pijana wiśnia”, wypiek „krzywe rury” czyli placki, które są serwowane podczas odpustu w Wielkopolsce.

Stasikówka – 34 potraw, 6 ciast, 18 nalewek, zupa miłosny borsc” „moskol grulany” „golonka z kapustą i grochem” nalewka goździkowa, tradycyjne cukierki polone,
Ząb – 35 potraw, 5 ciast, 19 nalewek, 25 przetworów wekowanych, „pierogi z grulami” „pierogi z bryndzom i masłem” „zalewajka” „kapusta zasmażana” „udziec barani” nalewka z rabarbaru

"Komisja Konkursowa podkreśla bardzo serdeczną atmosferę panującą wśród uczestników, a to, co szczególnie zwróciło uwagę to fakt, że w degustowanych daniach odnaleźliśmy smak potraw przygotowywanych przez nasze babcie i mamy" - czytamy w protokole.

Dodatkowo przyznano nagrody:
Nagroda Wójta Gminy Poronin za „zoproske” – Zofia Łukaszczyk z Murzasichla
Nagroda Starosty Tatrzańskiego za „cudok w kapuście – (żeberka)” – Aldona Weychman z Chludowa
Nagroda Dyrektora Gminnego Ośrodka Kultury w Poroninie za „udziec piecony jagnięcy” – Anna Stoch z Zębu
Nagroda Dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury w Zakopanem za „ciasto jęczmienne z jabłkami” – Joanna Gał z Poronina
Nagroda od Sołtysa i Rady Sołeckiej Sołectwa Murzasichle za „nalewkę goździkowo” – Maria Czernik ze Stasikówki
Nagroda od Prezesa PLGD za „pyra w boczku” – Anna Flasińska z Golęczewa
Nagroda ufundowana przez Ochotniczą Straż Pożarną z Murzasichla za zupę „miłosny borsc” – Maria Kalata ze Stasikówki
Nagroda od Przewodniczącego Rady Gminy Poronin oraz Radnych za „gęś Marcina” – Ilona Ciok z Golęczewa
Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za „największą ilość potraw i nalewek” – I miejsce – Sołectwo Murzasichle
Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za „największą ilość potraw z kaszy” – I miejsce – Sołectwo Poronin
Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za „prezentację wielkopolskiej kuchni regionalnej” – II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Chludowo, GolęczeWianki, Zielątkowo,
Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za „potrawę Zosine Łydecki z bruśnicami” – III miejsce – Sołectwo Stasikówka
Nagroda ufundowana przez Termy Szaflary –– za „polewkę z bycka rosolonego” – Maria Łukaszczyk z Murzasichla
Wejściówki całodzienne do Term Szaflary dla Sołectwa Ząb – za „dary jesieni”

Współorganizatorami tegorocznej edycji był Sołtys i Rada Sołecka Murzasichle oraz Ochotnicza Straż Pożarna w Murzasichlu.

opr.s/ zdj. Piotr Korczak
Może Cię zainteresować
zobacz także
komentarze
Pietrek18.10.2016, 00:36
Baby :). Wszystko Pychaaaaaa!!!! Jesteście,brak słów,nienormalne!!!! Kochane,pyszne, Nase!!!
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl