05.11.2016, 16:13 | czytano: 1844

Targi "travel&taste" w Białce Tatrzańskiej (zdjęcia)

Fot. Michał Adamowski
O tym, jak bardzo ważna jest dbałość o tradycje kulinarne, jakość składników i kreatywność na talerzu, mogliśmy się przekonać podczas targów „travel&taste”, które odbyły się w hotelu Liptakówka w Białce Tatrzańskiej.
Ponad 200 szefów kuchni, wystawców oraz specjalistów z branży Horeca przez dwa dni, pod okiem wybitnych szefów kuchni poznawało sekrety dań idealnych. Dzięki Justynie Kuraś, która podjęła się zorganizowania tego wydarzenia, można było podziwiać pracę Kurta Scheller'a, Jerzego Pasikowskiego oraz innych specjalistów w dziedzinie gastronomii.
Firma JANEX, główny sponsor targów, pokazała jak bardzo niedoceniana jest jagnięcina i baranina na podhalańskich stołach. Szefowie kuchni mogli spróbować znakomitego mięsa i poznać tajniki jego obróbki tak, aby w pełni zachować jego smak i wartości.

Nestle Professional, które było współorganizatorem targów, zaprezentowało szereg rozwiązań, które ułatwiają pracę szefów kuchni, przy jednoczesnym dbaniu o zdrowie i smak serwowanych potraw.

Targi „travel&taste” odbywają się dwa razy w roku i jest to jedno z ważniejszych przedsięwzięć, jeśli chodzi o podhalańską gastronomię. Oprócz wiedzy nowych produktów oraz nowych smaków szefowie kuchni oraz właściciele obiektów hotelowych i gastronomicznych zapoznają się z rozwiązaniami technologicznymi dla ich firm, wyposażeniem wnętrz i kuchni, poznają nowe, często nieznane produktu oraz poszerzają swoją wiedzę.

Podczas targów poruszano również problem dostępności podhalańskiej jagnięciny, dzięki działaniom Krzysztofa Króla-Łęgowskiego oraz Andrzeja Gąsienicy Makowskiego oraz dzięki pomocy firmy JANEX, powoli będzie się to zmieniać.

Agnieszka Delkowska, ladykitchen.pl / oprac. r/ zdjęcia Michał Adamowski
zobacz także
komentarze
Chef08.11.2016, 06:56
Kaszana była.
Zobacz pełną wersję podhale24.pl