29.05.2017, 18:29 | czytano: 1683

Muzeum Pienińskie od kuchni (zdjęcia)

W miniony weekend, Muzeum Pienińskie im. Józefa Szalaya, znajdujące się w Szlachtowej brało udział w XIX Małopolskich Dni Dziedzictwa Kulturowego.
W sobotę i niedzielę, podczas ciekawych prelekcji przygotowanych przez dyrektor muzeum Barbarę Węglarz, goście mieli możliwość dowiedzieć się więcej o czarnej izbie górali pienińskich, która była głównym pomieszczeniem góralskiej chaty,  o pasterstwie i przetwórstwie mleka owczego w regionie Pienin , o stroju górali szczawnickich oraz o historii spływu Dunajcem.
Dla dzieci zorganizowano warsztaty plastyczne pt. "Pod zającem", gdzie milusińscy mogli nauczyć się malowania godeł Szalayowskich, zdobiących do dnia dzisiejszego szczawnickie domy.

Na odwiedzających muzeum czekał także kiermasz lokalnych przysmaków zorganizowany przez Pieniński Oddział Związku Podhalan w Szczawnicy.

XIX Małopolskie Dni Dziedzictwa Kulturowego to dwa majowe weekendy, kilkanaście wyselekcjonowanych obiektów, w tym miejsca nieznane lub na co dzień niedostępne, interesujące historie i tradycje na wyciągnięcie ręki. Podczas tegorocznej edycji zaprezentowano 11 zabytków, zlokalizowanych na czterech trasach zwiedzania – dwóch krakowskich, w okolicach Bochni i Szczawnicy.

Pienińska odsłona MDD obejmowała: wieś Frydman na Spiszu, architekturę uzdrowiskową Szczawnicy oraz Muzeum Pienińskie im. Józefa Szalaya w Szlachtowej.
Tematem tegorocznych XIX Małopolskich Dni Dziedzictwa Kulturowego Od kuchni była sztuka kulinarna i związane z nią historie. Ta najsmaczniejsza edycja Dni Dziedzictwa miała zachęcić nie tylko do konsumowania regionalnych specjałów, ale przede wszystkim do poszukiwania – czasem od kuchni – ciekawych wątków i opowieści, nie tylko gastronomicznych.

Joanna Dziubińska
Może Cię zainteresować
zobacz także
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl