15.08.2017, 14:21 | czytano: 1171

Europejskie Targi Produktów Regionalnych - Konkurs na Najlepszy Produkt

Fot. Piotr Korczak
ZAKOPANE. Na Europejskich Targach Produktów Regionalnych rozstrzygnięty został konkurs na Najlepszy Produkt Spożywczy. Jury w składzie: Marcin Polus, Renata Wróbel, Jacek Ratajczak, Piotr Dziadkowiec, Regina Korczak-Watycha, Leszek Kawa i Janusz Filipczyk oceniło 52 produkty zgłoszone do konkursu.
Po burzliwych obradach przyznano następujące nagrody:
W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego zwyciężył ser dojrzewający z kozieradką z Gospodarstwa Rolnego Joanna i Przemysław Nasarzewscy ze Strykowa.

W kategorii produktów regionalnych pochodzenia roślinnego zwyciężył olej z pestek dyni produkowany przez firmę Sosta z Raciborza.

W kategorii napojów regionalnych zwyciężyła Nalewka Tatrzańska Litworówka z kwiatem z czarnego bzu produkowana przez firmę U Bafii z Poronina

W kategorii innych produktów najlepsze okazały się pierogi jagnięce z sosem borowikowym z Sichlańskiego Dworku z Murzasichla

Nagrody ufundowane zostały przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską Krasnystaw, Makro Cash&Carry, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Ośrodek Narciarsko-Rekreacyjny Harenda.

Ten dzień Festiwalu poświęcony był promocji Powiatu Jędrzejowskiego. Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały lokalne smakołyki ziemi świętokrzyskiej, a na scenie we wiosce festiwalowej wystąpiły Korytniczanki oraz Rodzina Całków.
- Zakopane to stolica pięknej tradycji i obyczajów niedaleko od Ziemi Świętokrzyskiej, niedaleko od Powiatu Jędrzejowskiego. Jesteśmy wśród was, żeby zaprezentować swoje obyczaje. To taka piękna wymiana. Folklor góralski u nas tak się pięknie prezentuje, jest taki inny a my przyjechaliśmy do was i też prezentujemy coś innego. To przyciąga i pasjonuje. Tradycja przyjazdu przedstawicieli ziemi jędrzejowskiej sięga już kilku lat. W Zakopanem prezentujemy walory naszej ziemi. Od strony turystycznej, największy zabytek naszej ziemi jędrzejowskiej, Klasztor Ojców Cystersów w Jędrzejowie. No i oczywiście folklor ludowy, czyli muzykę i pieśni Powiatu Jędrzejowskiego, która ma taką swoją specyficzną nutkę, zupełnie inną niż podhalańska - mówi Ewa Kubas-Samociuk, przewodnicząca Rady Powiatu Jędrzejowskiego

W wiosce festiwalowej prezentowała się również Państwowa Podhalańska Wyższa Szkoła Zawodowa w Nowym Targu, która poprzez zabawy i warsztaty prezentowała swoją ofertę edukacyjną.

Jedną z największych atrakcji dzisiejszego dnia był pokaz kuchni regionalnej i współczesnej w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelisku i Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Podczas degustacji spróbować można było tradycyjnych potraw, m.in. zupy warmuz oraz tarcioków z kapustą.

Dziś, podczas Festiwalu Oscypka i Serów Wszelakich odbędzie się Paradę Gazdowską oraz konkurs na najlepszy oscypek.

oprac. rk-w/ zdjęcia Piotr Korczak
Może Cię zainteresować
zobacz także
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl