05.07.2018, 19:04 | czytano: 2354

Cosa Nostra w szczawnickiej "Perle" (zdjecia)

pieniny24
Do budynku szczawnickiej Perły zawitała włoska mafia. W Środowiskowym Domu Samopomocy – Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Upośledzeniem Intelektualnym realizowany jest projekt, który ma na celu wyłonienie talentów wśród podopiecznych, a także zapoznanie się z kuchniami świata.
Co kwartał realizowany jest kolejny etap projektu, który obejmuje wystawę zbiorową prac artystycznych na wybrany temat lub w zadanej technice oraz poznanie kuchni wybranego kraju świata. Do tej pory uczestnicy projektu mieli możliwość spróbowania potraw m.in. kuchni hiszpańskiej, chińskiej, czeskiej, francuskiej czy brazylijskiej.
Tym razem swoje prace artystyczne zaprezentowali: Liwiusz Knap, Władysław Ćwiertniewicz, Piotr Florczyk, Piotr Bobla, Gabriela Węglarz, Martyna Zarotyńska, Renata Wójcik i Piotr Pichniarczyk. Na ścianach „Perły”zaprezentowano przede wszystkim obrazy na szkle malowane oraz portrety wykonane techniką ołówka. Wszystkie prace były wyjątkowo ciekawe.

Natomiast na stołach pojawiły się potrawy kuchni włoskiej, kusząc zapachem i pięknymi kolorami. Zanim można było spróbować aromatycznych potraw, podopieczni przygotowali scenki nawiązujące do jednego z symboli Włoch: sycylijskiej mafii.

Za część kulinarną - smaczne i pięknie podane włoskie potrawy odpowiedzialnych było aż 7 osób: Angelika Mirga, Kinga Tokarczyk, Piotr Koterba, Dariusz Ciesielka, Andrzej Kacwin, Michał Bańka i Antonina Jankowska. Stół z potrawami, jak zwykle w Perle, uginał się od ciężaru pyszności. Jako antipasti (czyli przystawki) podano melona z szynką parmeńską i tradycyjną sałatkę caprese. Jak Włochy to oczywiście makarony spagetti bolognese i la pasta con pesto oraz pierożki tortellini con funghi e parmigiano. Ponadto dolci tartelle, torta italiana i torta con formaggio zaspokoiły najbardziej wybredne podniebienia. Na deser serwowano pyszne soki i lemoniady oraz kilka rodzajów włoskich ciast.

Joanna Dziubińska
Może Cię zainteresować
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl