Do budynku szczawnickiej Perły zawitała włoska mafia. W Środowiskowym Domu Samopomocy – Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Upośledzeniem Intelektualnym realizowany jest projekt, który ma na celu wyłonienie talentów wśród podopiecznych, a także zapoznanie się z kuchniami świata.
Co kwartał realizowany jest kolejny etap projektu, który obejmuje wystawę zbiorową prac artystycznych na wybrany temat lub w zadanej technice oraz poznanie kuchni wybranego kraju świata. Do tej pory uczestnicy projektu mieli możliwość spróbowania potraw m.in. kuchni hiszpańskiej, chińskiej, czeskiej, francuskiej czy brazylijskiej.Tym razem swoje prace artystyczne zaprezentowali: Liwiusz Knap, Władysław Ćwiertniewicz, Piotr Florczyk, Piotr Bobla, Gabriela Węglarz, Martyna Zarotyńska, Renata Wójcik i Piotr Pichniarczyk. Na ścianach „Perły”zaprezentowano przede wszystkim obrazy na szkle malowane oraz portrety wykonane techniką ołówka. Wszystkie prace były wyjątkowo ciekawe.Natomiast na stołach pojawiły się potrawy kuchni włoskiej, kusząc zapachem i pięknymi kolorami. Zanim można było spróbować aromatycznych potraw, podopieczni przygotowali scenki nawiązujące do jednego z symboli Włoch: sycylijskiej mafii.
Za część kulinarną - smaczne i pięknie podane włoskie potrawy odpowiedzialnych było aż 7 osób: Angelika Mirga, Kinga Tokarczyk, Piotr Koterba, Dariusz Ciesielka, Andrzej Kacwin, Michał Bańka i Antonina Jankowska. Stół z potrawami, jak zwykle w Perle, uginał się od ciężaru pyszności. Jako antipasti (czyli przystawki) podano melona z szynką parmeńską i tradycyjną sałatkę caprese. Jak Włochy to oczywiście makarony spagetti bolognese i la pasta con pesto oraz pierożki tortellini con funghi e parmigiano. Ponadto dolci tartelle, torta italiana i torta con formaggio zaspokoiły najbardziej wybredne podniebienia. Na deser serwowano pyszne soki i lemoniady oraz kilka rodzajów włoskich ciast.
Joanna Dziubińska