17.07.2018, 14:11 | czytano: 2367

Pół tysiąca góralskich smakołyków. Rekordowy Konkurs Potraw Regionalnych w Łopusznej (zdjęcia)

Fot. Krzysztof Garbacz
Golonki, kiełbasy, moskole, oscypki, kwaśnica na żeberku, pierogi, ale też pasztet z soczewicy, napój z pokrzywy czy hamburger zbójnicki - takich i innych dań, przekąsek oraz napojów, wśród ponad 500 przygotowanych przez 16 kół gospodyń wiejskich z gminy Nowy Targ, można było spróbować na 46 Konkursie Potraw Regionalnych w Łopusznej.
To najstarszy i najbardziej popularny konkurs potraw na Podhalu, organizowany co roku w lipcu. Ma on tradycyjny program, na który składają się degustacja potraw przygotowanych przez gospodynie z Podhala i Spisza oraz występy artystyczne. Do stoisk, w których za darmo można spróbować tradycyjnych i współczesnych specjałów górskiej kuchni, ustawiają się kolejki z talerzykami, a czasami, żeby czegoś spróbować, trzeba swoje wystać.
Nie mniejszym zainteresowaniem cieszył się i tegoroczny konkurs. Żeby ocenić szesnaście stoisk, organizatorzy powołali dwie komisje, które próbowały przygotowanych potraw. W międzyczasie na scenie odbywały się występy. Imprezę otwarli dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury Józefa Kuchta i wójt gminy Jan Smarduch.

W programie imprezy znalazły się: show iluzjonistyczny, występ kabaretu TRUTEŃ, występy kół gospodyń wiejskich, koncert zespołu CHUDOBA i zabawa z zespołem „AHAJU FUSION BOLIWIA”. Gościem specjalnym była grupa śpiewacza z Węgier.

Poniżej wyniki prac komisji degustacyjnej oceniającej potrawy podczas 46. Konkursu Potraw Regionalnych
w Łopusznej:

Ze względu na ilość potraw ( ogółem serwowanych było 546 potraw) przygotowanych przez gospodynie i dla sprawnego przebiegu konkursu organizatorzy powołali 2 komisje degustacyjne.

I Komisja w składzie:
1. Józefa Guziak
2. Anna Mlekodaj
3. Krystyna Węglarz
wśród 289 potraw i smakołyków kuchni regionalnej postanowiła wyróżnić:

KGW Łopuszna – 33 potrawy, 2 napoje:
1. kwaśnica na żeberku z grulami
2. pasztet z soczewicy
3. zoproska miętowo z grulami
4. herbata z lipy

KGW Ostrowsko – 30 potraw, 3 napoje:
1. zociorka
2. sapka na grulach ze skwarkami
3. pyncok z grzybami i ze śliwkami
4. góralski redbull

KGW Nowa Biała – 38 potraw, 2 napoje:
1. macianka
2. gałuski z gruli
3. jajeśnica z mąkom
4. napój z pokrzywy

KGW Obidowa – 32 potrawy, 3 napoje:
1. pierogi z jagodami
2. kolorowe kloski
3. gołąbki z miysym i ryżym
4. napój z róży

KGW Dębno – 40 potraw, 1 napój:
1. zuwka
2. ogrzywka ( ser)
3. hamburger zbójnicki
4. chlyb swojski

KGW Gronków – 25 potraw, 4 napoje :
1. grzybionka z makaronem
2. Pierś gynsio na pyncoku z grzybami
3. Kloski z bobym
4. Kropelki na miłość i trowiynie

KGW Pyzówka – 46 potraw, 4 napoje:
1. Kloski sierściane z gęsiom
2. Wątróbka
3. Babka z gotuwanych gruli
4. Zioberka gazdy na ostro
5. Napoj z pietruski

KGW Waksmund – 31 potraw, 5 napojów:
1. Polywka gosposi
2. Sałata na maślance
3. Bigos sołtysowej
4. Zyntyca
II Komisja w składzie:
1. Beata Szewczyk
2. Wiesław Parzygnat
3. Ewa Iwulska
wśród 257 potraw i smakołyków kuchni regionalnej postanowiła wyróżnić:

KGW Dursztyn – 18 potraw, 3 dodatki, 2 napoje :
1. sałata na zyntycy z serem
2. zufka na serwatce
3. knydle z makiem
4. kawa inka do „baby”

KGW Morawczyna – 26 potraw, 10 dodatków, 5 napojów:
1. bob piecony
2. śliwcorka z kloskami
3. pierogi z syrym
4. haerbata lipowo z nutkom dziurawcowom
Komisja zwróciła uwagę na fakt, że przygotowany stół wyróżnia się nakryciem, zastawą i pomysłem na kompozycję stołu

KGW Szlembark – 17 potraw, 11 dodatków, 1 napój:
1. pasztety z bobu, z soczewicy
2. placki ziemniaczane z bryndzom
3. siekanka
4. herbata z mienty z malinami

KGW Długopole – 20 potraw, 12 dodatków, 2 napoje :
1. kloski tarciane
2. baranina z jałowcem
3. kwaśnica
4. herbata z głogu

KGW Harklowa – 17 potraw, 9 dodatków, 2 napoje:
1. placki z kapustom
2. bob mascony
3. polywka grzybowo
4. mienta w wodzie

KGW Krempachy – 21 potraw, 5 dodatków, 2 napoje:
1. Zupa cebulowa
2. Fizoły ze śliwkami i grulami
3. Rozki na kwaśnym mlyku
4. Herbata z kwiotkow cornego bzu

KGW Ludźmierz – 16 potraw, 15 dodatków, 3 napoje:
1. Zupa „ prowdziwek”
2. Borsc na botwince
3. Zioberka na piwie
4. Herbata z pokrzywy

KGW Rogoźnik – 18 potraw, 21 dodatków, 1 napój:
1. Baranina z soczewicom
2. Tort naleśnikowy 4 pory roku
3. Piyrogi z borowkami
4. Herbata z ziołą

W konkursie „ Góralskie Jodło” wszystkie uczestniczące Koła otrzymały nagrody rzeczowe, pieniężne i dyplomy.

oprac. r/ zdj. Krzysztof Garbacz
komentarze
Fredek19.07.2018, 23:28
Ładna impreza mająca na celu podtrzymanie tradycji góralskiej kuchni. Wychodzi na to że tylko kuchni bo stroje gospodyń wołają o pomstę. Tu już niestety tradycji nie ma. Drogie panie - to dobrze nie wygląda. Również sama nazwa "Góralskie jadło". JODŁO? Jodlo to raczej chyba na Śląsku cieszyńskim. Był zawsze konkurs potraw regionalnych i bylo ok. Po kiego grzyba trzeba było udziwniac na dodatek w posługując się czyjąś, bo nie nasza gwarą? Oj chyba wiem kto w tym maczał palce. A trza je było lepiyj ino do gorcka włozyć i ni ka wiyncyj. Abo sie choć spytać.
PA SI BRZU CH 218.07.2018, 13:28
Ta nacja zostanie NAZNACZONA
ZEMSTĄ FARAONA :p
PA SI BRZU CH18.07.2018, 11:58
Przepyszne jedzenie ,gościnni górale
Czemu czasami nie cieszy mnie wcale
I serce NIE roście patrząc na te czasy
Kiedy wyżera KTOŚ JADŁO i KIEŁBASY
I MNIE GRYZIE MÓL ZAKRYTY !!!!!!!!!
I NIE IDZIE W SMAK OBIAD OBFITY !
Bo są takie nacje --------------
Co chwalą WYŻERĘ !!!!!!!!
A nie DEGUSTACJĘ !!!!!!!!!
Łapią ci oni menażki, borenki
Pojemniki , słoiki do ręki
I wyruszają na ŁOWY
ZAPAKOWAĆ TOWAR
DARMOWY !!!!!!!!!
Jaki na to mamy
Sposób ???????
Jak się pozbyć
Takich osób ?
???????????
NAŻERACZE-
TO SĄ GNOJKI
NIECH ZAPŁACĄ
ZA SŁAWOJKI !!!!
:/17.07.2018, 22:25
u nas jest tak samo jak KGW częstuje nie moga sie niektórzy nażreć dosłownie ale jak trzeba 5 dać to już nikt nie głody.
Pieróg17.07.2018, 16:46
Jak co roku jestem zszokowany jak dužo, szybko i pazernie można zjeść za darmo.. Ech turystyka gastronomiczna. Impreza piękna, ale to parcie na jedzonko jest lekko niesmaczne..
z17.07.2018, 16:15
bardzo fajna impreza :) Gratulacje !
K.17.07.2018, 16:10
Znakomita impreza, serdecznie dziękuję i pozdrawiam Panie z KGW, za uśmiech i szczodrość :-) dla organizatorów - gratulacje :-)
ZochazKrakowa17.07.2018, 14:42
Szkoda, że autor artykułu nie napisał o tym jak to "amatorzy" darmowej wyżerki rzucili się do stołów zanim zdążyła przejść komisja degustacyjna. A byli tacy, którzy pakowali do jednorazowych opakowań jedzenie i wynosili do samochodów. Wstyd, wstyd i jeszcze raz wstyd!
Zobacz pełną wersję podhale24.pl