Za nami Dzień Pstrąga”,odbywająca się w ramach Tatrzańskich Wici impreza, której motywem przewodnim jest pstrąg – ryba znajdująca się w herbie Białego Dunajca.
W dorocznych zawodach wędkarskich o puchar Wójta Gminy Biały Dunajec najlepszy okazał się Janusz Gonciarczyk, który złowił największą ilość ryb, wyciągnął również największego pstrąga. Sylwester Lis, szef kuchni kompleksu Bukovina Resort, prezentował szereg sposobów przygotowania pstrąga, często w najbardziej nieoczywisty sposób, po czym starł się w kulinarnej bitwie z miejscowymi gaździnami. Choć pomagały mu ubiegłoroczne nośwarniyjse górolecki wynik spotkania pozostał nierozstrzygnięty. Odbyły się też pierwsze konkurencje rozstrzygniętych nazajutrz Wyborów Nośwarniyjsyj Górolecki – kandydatki musiały usunąć ości z pstrąga i usmażyć go na ogniu.Źródło: GOK Biały Dunajec, oprac. r/