17.08.2018, 16:19 | czytano: 2538

Degustacja potraw przy Domu Ludowym (zdjęcia)

Na zakończenie 52. Sabałowych Bajań w Bukowinie Tatrzańskiej odbyła się degustacja potraw regionalnych. Gaździny i zakłady gastronomiczne przygotowały pół setki, a komisja oceniała smak regionalnych potraw, wierność tradycji w doborze składników oraz zastosowanie tradycyjnych receptur.
Komisja postanowiła uhonorować wszystkich uczestników Degustacji pamiątkowymi nagrodami w formie „łyźników”:
1. Józefa Kuruc – zupa sałatowo
2. Małgorzata Bieniek – zupa kapuściano
3. Zofia Budz – kluski scypane ze śliwkami susonymi, babka grulano
4. Anna Wiśniewska – grulanka bukowiańsko, kluski scykane omascone skwarkami
5. Maria Kuchta – smolec ze skwarkami, kluski scypane ze skwarkami, makowiec, syrnik, marchwianka, ogórki kisone, rydze, jabłecnik
6. Piekarnia Tradycyjna GS Bukowina Tatrzańska Spółka z o.o. – chlyb pasterski i chlyb bukowiański
7. Emilia Koszarek – gołąbki
8. Maria Włodarczyk – zoproska z zioberkiym
9. Helena Hodorowicz – jagodzianka z makaronem
10. Jolanta Górnik – kapusta z pomidorami
11. Anna Mrowca – gulaś z dzicyzny
12. Zofia Babiarz – zupa bobowo
13. Maria Budz – kapusta na maślonce
14. Grażyna Bukowska – fizoły, moskole z masłym, moskole ze spyrkom
15. Irena Głodziak – poncki gulane, pasta z biołyj fasoli ze scypiorkiym
16. Małgorzata Mrowca – hałuski ze skwarkami
17. Grażyna Pawlikowska – kwaśnica z zioberkiym
18. Irena Łapka i Maria Mędlak – korboce, oscypki, racuchy z jabkami
19. Cukiernia „Łasuch” – kołoce z syrym, placek kruchy ze śliwkami, rogaliki drozdzowe z marmoladom,
20. Helena Madeja – bunc
21. Maria Cikowska – moskole z masłym, moskole z bryndzom
22. Małgorzata i Kazimierz Stachoń – gulasz segedyński dziadka Mikołaja
23. Danuta i Józef Chowaniec – tarcioki ze spyrkom
24. Karcma „U Leśnego” – zoproska
25. Gospoda „U Michałków” – hałuski na młodyj kapuście
26. Danuta Kuchta – moskole z masłym cosnokowym, moskole z bryndzom
27. Barbara Sztokfisz – syrnik
28. Teresa Budz – fizoły z krupami
29. Janina Kusiołek – sałotówka
30. Anna Buńda – borsc bioły na wyndzonce
31. Dorota Zubek – jabłecnik, syrnik
32. Teresa Bryja – placek ze śliwkami

oprac. r/ źródło: Bukowiańskie Centrum Kultury
Może Cię zainteresować
zobacz także
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl