20.11.2018, 17:38 | czytano: 1413

XXIV Zoskalańskie Jodełko (zdjecia)

Już po raz dwudziesty czwarty remiza w Zaskalu zgromadziła gaździny z całej gminy Szaflary na Gminnym Konkursie Potraw Regionalnych, który odbył się 17 listopada. Gospodynie z Bańskiej Niżnej, Bańskiej Wyżnej, Boru, Maruszyny, Skrzypnego, Szaflar i Zaskala przygotowały po kilkadziesiąt potraw na każdy stół.
Impreza w Zaskalu ma swoją długoletnią tradycję. Rokrocznie gaździny przygotowują swoje specjały, a sala remizy zapełnia się gośćmi chcącymi spróbować przepysznych potraw, ciast i serów. Oprócz tradycyjnych potraw można także skosztować specjałów kuchni europejskiej, a także smakołyków przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu.
Komisja w składzie: ks. proboszcz Ryszard Gaweł, posłanka Anna Paluch, przewodniczący Rady Związku Euroregion „Tatry” Bogusław Waksmundzki, Wójt Gminy Szaflary Rafał Szkaradziński, była dyrektor Szkoły Podstawowej w Skrzypnem Maria Tylka, wiceprezes Związku Podhalan w Austrii Andrzej Chudoba, kierownik dziecięcego zespołu góralskiego „Zawaternik” z Leśnicy-Gronia Maria Dudek na czele z przewodniczącą komisji prof. nadzw. dr hab. Anną Mlekodaj oceniała produkty w celu wyłonienia potraw, które zasługiwały na specjalne wyróżnienie.

Łącznie przygotowano 438 potraw. Wobec wyrównanego wysokiego poziomu wszystkich zespołów, komisja odstąpiła od przyznawania poszczególnych miejsc, jednomyślnie uznając, że wszystkie zespoły zaprezentowały dania na najwyższym poziomie. W zamian postanowiono wyróżnić każdy zespół za specjalne potrawy:

* gospodynie z Bańskiej Niżnej za kaczkę z Bańskiej „dusonom w płocie” i pierogi z kozią bryndzą;
* gospodynie z Bańskiej Wyżnej za moskol z dyni, masło miodowe, bryndzonke i zosmoske dlo dzieci;
* gospodynie z Boru za hałuski ze śliwkami i ogony świńskie w kapuście;
* gospodynie z Maruszyny za szeroki wybór chlebów i herbat oraz tort na serwatce;
* gospodynie ze Skrzypnego za nogę z capa i kapustę z grochem i grzybami;
* gospodynie z Szaflar za bryndzowe hałuski i serek „w śmieciach” z ogórkiem na ostro;
* gospodynie z Zaskala za bogaty wybór zup oraz „panybrodę”;
* panie przygotowujące dania kuchni europejskiej za deser panna cotta i polsko-holenderskie tulipany,
* uczniów ze ZSCKR w Nowym Targu za krem z kwaśnicy.

Oprócz degustacji w programie znalazła się także część artystyczna. Na scenie zaprezentowali się młodzi instrumentaliści uczący się pod okiem Bartłomieja Fatli oraz zespół regionalny „Mali Zaskalanie”, przygotowany przez instruktorów Annę Mrowcę i Marcina Fatlę. Do tańca przygrywała im kapela góralska. Gościnnie wystąpiły także Marusynianki z przedstawieniem kabaretowym „Sądny Łozesod”.
Imprezę poprowadzili sołtys Zaskala i prezes Związku Podhalan o/Zaskale Andrzej Tylka oraz Jacek Król, radny powiatowy i prezes OSP Zaskale. Organizatorem „Zoskalańskiego Jodełka” byli: Oddział Związku Podhalan w Zaskalu, Wójt Gminy Szaflary, Rada Gminy Szaflary oraz Gminne Centrum Kultury, Promocji i Turystyki w Szaflarach.

Fundatorem nagród w postaci bonów dla gospodyń była gmina Szaflary. Ponadto organizację wydarzenia wsparli sponsorzy: Hurtownia Centrum LOK i Centrum Zdrowia i Urody American Dreams Health&Beauty z Zaskala, Przedsiębiorstwo Handlowe PAKFOL, Firma Kalata z Szaflar, Państwo Kazimiera i Stanisław Grzęda z Zaskala, Państwo Katarzyna i Stanisław Fic z Nowego Targu, Firma Xcar24 Krzysztof Sikoń i Pani Maria Przygocka - Radosna Apteka.

Opr. i fot.: GCKPiT w Szaflarach
zobacz także
Zobacz pełną wersję podhale24.pl