06.03.2022, 10:26 | czytano: 810

Przegląd filmów Wong Kar-Waia w Kinie MCK Nowy Targ

NOWY TARG. Zapraszamy na przegląd filmów Wong Kar Waia, jednego z największych mistrzów światowego kina. Filmy będą pokazywane z odnowionych kopii, precyzyjnie odrestaurowanych pod kuratelą samego reżysera. Kino, które oglądane po latach wciąż zachwyca formą i treścią: świeże, drapieżne, poetyckie, stylistycznie dopracowane.
Zaprezentowane zostaną dwa tytuły z ogólnopolskiego przeglądu filmów Wong Kar Waia: „Spragnieni miłości” oraz „Chungking express”. Bilety 18zł normalne i 16zł ulgowe.
Terminy projekcji:

Spragnieni miłości /Fa yeung nin wa/, reż. Kar Wai Wong, prod. Francja, Hongkong 2000, 98’, od 15 lat, napisy
6 marca (niedziela) godz.19.15
8 marca (wtorek) godz. 17.00
10 marca (czwartek) godz. 19.15

Chungking Express /Chung hing sam lam/, reż. Kar Wai Wong, prod. Hongkong 1994, 97’, od 15 lat, napisy
11 marca (piątek) godz.19.15


Wong Kar Wai - urodzony w 1956 roku w Szanghaju, skąd jego rodzice wyemigrowali do Hongkongu, kiedy miał pięć lat. Studiował grafikę, przez wiele lat pracował w telewizji, między innymi jako scenarzysta. W 1987 roku stał się współzałożycielem małego studia produkcyjnego i otrzymał możliwość wyreżyserowania debiutanckiego filmu, którym stały się gangsterskie "Kiedy łzy przeminą", którymi podbił serca lokalnej widowni. Na przestrzeni trwającej blisko 25 lat kariery wypracował unikatowy wizualny styl, którego współtwórcą jest operator większości jego filmów – Christopher Doyle oraz scenograf, kostiumograf i montażysta William Chang. Dzięki "Chungking Express" szturmem podbił międzynarodową publiczność i jurorów największych festiwali. Kilka lat później za "Happy Together" otrzymał jako pierwszy hongkoński artysta nagrodę dla najlepszego reżysera na festiwalu filmowym w Cannes. Dziś uważany jest za jednego z najważniejszych i najbardziej wpływowych twórców światowego kina.
Wybrana filmografia:
1988 Kiedy łzy przeminą / Wong Gok ka moon / As Tears Go By
1990 Dni naszego szaleństwa / Ah Fei jing juen / Days of Being Wild
1994 Chungking Express
1995 Upadłe anioły / Duo luo tian shi / Fallen Angels
1997 Happy Together / Chun gwong cha sit
2000 Spragnieni miłości / Fa yeung nin wa / In the Mood for Love
2004 2046
2013 Wielki mistrz / Yi dai zong shi / The Grandmaster

opr.s/
Może Cię zainteresować
zobacz także
komentarze
azuzia07.03.2022, 08:48
Tęsknie za MOKiem i jego ofertą
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl