NOWY TARG. W Zespole Szkól Centrum Kształcenia Rolniczego im. A. Suskiego odbyło się podsumowanie praktyk zawodowych uczniów z klasy III Technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego.
Uczniowie przebywali 4 tygodnie na praktykach w12 różnych zakładach gastronomicznych. Przedstawiciele wszystkich zakładów zostali zaproszeni indywidualnie przez uczniów, którzy odbywali u nich praktyki.- 12 uczniów tej klasy w trakcie podsumowania praktyk zaprezentowało swoje umiejętności wykonując wybrane przez siebie potrawy. Należy podkreślić także zaangażowanie niektórych zakładów a w szczególności Restauracji Kaprys i Mauritiana z Nowego Targu, których przedstawiciele zaszczycili nasze spotkanie swoją obecnością. Praktykanci z Kaprysu wykonali takie potrawy jak: naleśniki z serem, pierożki ruskie, placki ziemniaczane po węgiersku, a z Mauritiany zapiekany ser camembert z żurawiną i oryginalną potrawę o nazwie „tacos” - podsumowuje dyrektor Marian Nowak. Oceny prac i jakości potraw dokonywali instruktorzy z zakładów gastronomicznych, dyrektor Marian Nowak wraz z zastępcami tj. Stanisławą Bulandą i Agnieszką Topolnicką i nauczyciele przedmiotów zawodowych.
W opinii oceniających uczniowie zaprezentowali wysoki poziom, wykazali się umiejętnościami organizacyjnymi, umieli ładnie zaprezentować wykonane potrawy, o czym świadczą zdjęcia prezentacyjnych stołów z potrawami.
W trakcie spotkania z przedstawicielami lokali gastronomicznych wymieniono doświadczenia, przekazano uwagi i propozycje dotyczące dalszej współpracy w kształceniu zawodowym.
A o potrawach mówiono:
- nigdzie nie ma takiej szarlotki, którą podaje się w pucharze na gorąco z lodami;
- camembert panierowany z żurawiną ; bardzo smaczny, ale jak pięknie podany
- polędwiczki smażone w sosie ziołowym; aromat ziół wzmagał apetyt
- tacos- tajemnica zawodowa otrzymywania ciasta i całej potrawy.
- pierożki z prawdziwymi skwarkami, naleśniki –palce lizać,
- cudne rogaliki do kawy.
Zdj. arch. szkoły
opr. s/