18.10.2012, 15:58 | czytano: 1808

Warsztaty kulinarne w nowotarskim Zespole Szkół CKR (zdjęcia)

arch. szkoły
W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu uczniowie doskonalili swoje umiejętności podczas warsztatów kulinarnych „ Smaki Podhala na ścieżce Turystyki Kulinarnej”. Zajęcia prowadziła Firma Cook na zlecenie Agencji Rynku Rolnego.
Celem warsztatów było rozbudzenie inicjatywy, pomysłowości uczniów oraz poznanie i promowanie kulinarnych tradycji regionu. Swoje umiejętności prezentowali uczniowie z technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz z zasadniczej szkoły zawodowej kształcącej w zawodzie kucharz małej gastronomii.
W warsztatach wzięło udział 8 zespołów po 3 uczniów. Każdy uczestnik musiał zaprezentować przepis na tradycyjną potrawę swojego regionu. Podczas prezentacji należało podać recepturę potrawy, sposób jej sporządzania oraz źródło pozyskania przepisu.

Wspólnie przygotowywano potrawy na bazie produktów regionalnych. Po raz kolejny potwierdziła się prawdziwość przysłowia „Cudze chwalicie…….”

Potrawy przygotowane zarówno przez samych uczniów jak i pod okiem mistrzów kucharskich smakowały wybornie, a co najważniejsze były „nasze, swojskie i zdrowe”. A oto tylko niektóre nazwy z prezentowanych potraw: flaki z korpielami, bombolki, dziadki, chauski, zufka.

Organizatorami niecodziennych warsztatów był Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Krakowie/ fundator nagród/ oraz ZSCKR w Nowym Targu.

Nad przebiegiem całości spotkania czuwała i zwycięzców wyłoniła komisja powołana przez Mariana Nowaka, dyrektora szkoły.

I miejsce – zespół z klasy II zasadniczej szkoły zawodowej w składzie: Iwona Kołodziej, Karolina Niemiec oraz Grażyna Garbacz.
II miejsce – zespół z klasy II zasadniczej szkoły zawodowej w składzie: Paulina Krauzowicz, Agata Sołtys oraz Natalia Rakoczy.

III miejsce – zespół z klasy III technikum żywienia i gospodarstwa domowego w składzie: Ewa Bizub, Urszula Bizub oraz Magdalena Pietraszek.

Na zakończenie spotkania uczestnicy warsztatów w strojach regionalnych prezentowali potrawy w formie stołu szwedzkiego. Zwycięskie drużyny uhonorowane zostały dyplomami a cenne nagrody osobiście wręczał im Pan Bogusław Wiśniewski – dyrektor oddziału terenowego Agencji Rynku Rolnego w Krakowie.

Źródło: szkoła, opr.s/
Zobacz pełną wersję podhale24.pl