KROŚCIENKO. W Centrum Techniki Kulinarnej „Doram” w Warszawie odbył się wielki finał konkursu "Dzień z Podravką" w którym brało udział 7 ekip składających się z laureatów konkursów szkolnych.
Uczestniczyły w nim reprezentacje szkół z Ciężkowic, Cieszyna, Czarnkowa, Płocka, Kościelca, Zgierza oraz Krościenka nad Dunajcem.Drużynę do konkursu przygotowała Stanisława Kwiatek, która towarzyszyła jej również podczas zmagań w finale.
Każda z ekip startujących dostała tzw. Black Box, w którym znajdowały się produkty, z nich należało przygotować przystawkę oraz danie główne.
Ponadto do dyspozycji pozostawał bufet zaopatrzony w świeże zioła, warzywa, owoce, wszystkie produkty Podravki. W black boxach były między innymi: karczochy, dorada, świeże krewetki, polędwica wołowa, ser gorgonzola i szynka parmeńska. Drużyny miały też do dyspozycji artykuły gospodarstwa domowego firmy Fackelmann które pomagały im w pracy.
Tekst Stanisław Zachwieja, zdj. arch. ZSZZiP w Krościenku