17.10.2014, 22:54 | czytano: 1682

Dożynki - smak i zapach wędzonej szynki... (zdjęcia)

arch. szkoły
Przedstawiciele Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu z dyrektorem Marianem Nowakiem na czele mieli okazję uczestniczyć w „Dożynkach 2014” organizowanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Pułtusku.
Tematem przewodnim była promocja projektów realizowanych w ramach podejścia Leader i współpraca szkół rolniczych i LGD – uroczystości dożynkowe kulturalnym wydarzeniem regionu. Młodzież z Nowego Targu wspomagała Podhalańska Lokalna Grupa Działania, której przedstawicielem był Maciej Szostak - Prezes Zarządu.
Impreza okazała się festiwalem tradycyjnych smaków i zapachów. Pod czujnym okiem nauczyciela Roberta Stanka trzyosobowa drużyna: Justyna Połomska, Szymon Kudła oraz Joanna Semik z wielką pieczołowitością przygotowała regionalne stoisko i apetyczne dania na konkurs. Było smacznie, swojsko i tak pachnąco, że nikt nie pozostał obojętny na takie „specyjały” jak: szynka wędzona z kością, swojska kiełbasa, kaszanka, oscypki grillowane z żurawiną, korboce, koreczki z moskolami. oraz zupa sałatowa, która okazała się kulinarnym przebojem.

Smakosze odwiedzający stoiska konkursowe nie szczędzili pochwał. I chociaż zespołowi szkół z Nowego Targu nie udało się zdobyć czołowego miejsca w konkursie i tak wygraliśmy, bo na zawsze zostaną w nas nawiązane znajomości, doświadczenie, niezapomniane wspomnienia z kolacji bankietowej i koncertu Iwana Komarenki oraz wrażenia smakowe. Dodatkowym, przyjemnym akcentem była nagroda dla Joanny Semik za zajęcie pierwszego miejsca w konkursie fotograficznym promującym projekt "Chochołów – perła Podhala".

źródło: ZSCKR Nowy Targ
Może Cię zainteresować
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl