30.03.2018, 14:24 | czytano: 908

Przedsmak Świąt Wielkanocnych w ZSCKR Nowy Targ (zdjęcia)

arch. szkoły
Wielkanoc to najstarsze i najważniejsze święto w religii chrześcijańskiej. Aby poczuć świąteczny klimat Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu zorganizował „Festiwal mazurków, babek i baranków wielkanocnych”.
Uroczystego otwarcia Festiwalu dokonał dyrektor szkoły Marian Nowak, który złożył przybyłym gościom i całej społeczności szkolnej serdeczne życzenia wielkanocne oraz odczytał specjalny list gratulacyjny od Krzysztofa Jurgiela - Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Halina Galas wprowadziła wszystkich uczestników spotkania w świat tradycyjnych i nowoczesnych wypieków wielkanocnych.

Mazurki, babki i babeczki kusiły zapachem, pięknymi kolorami ale przede wszystkim były ucztą dla podniebienia. Smakowały wybornie. W końcu nikt nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez babki. Na Kokoszkowie królowały pięknie udekorowane tradycyjne babki z ciasta drożdżowego parzonego, ale również te współczesne z ciasta biszkoptowo – tłuszczowego.

Tematem przewodnim festiwalu był oczywiście mazurek. Zaprezentowano go w różnych wielkościach i kształtach. Warto podkreślić fakt , iż mazurek to polska specjalność.

Mazurki to ciasta kruche pieczone na płaskich blachach. Nie powinny być grube, dlatego ciasto mazurkowe kładzie się na blachę nie grubiej niż „na palec”. Tym bardziej, że dla wielu mazurków jest to tylko podstawa - podkład pod masę, słodki lukier i bakalie czy odsączoną konfiturę z moreli lub wiśni, nakładane na wierzch kruchego placka.
Wszyscy obecni zachwycali się niepowtarzalnym smakiem i imponującą dekoracją prezentowanych mazurków. Dużym zainteresowaniem cieszyła się również specjalnie przygotowana pascha owocowa i bakaliowa, który to wyrób również należy do tradycyjnych potraw wielkanocnych.

Cała impreza odbyła się w holu korytarza szkolnego w podwojach nowo otwartej kawiarni, w której szkolne baristki /na świeżo po kursie baristy/ serwowały gościom różne rodzaje kaw z indywidualnym zdobieniem. Kawa była doskonałym uzupełnieniem słodyczy wielkanocnych wypieków.
Na zakończenie goście spotkania otrzymali tradycyjne baranki wraz ze świątecznymi życzeniami dla ich rodzin i bliskich. Niech wielkanocny stół pachnący święconką stanie się okazją do zgody i miłości.

I edycję „Festiwalu Mazurków” przygotowali uczniowie klas gastronomicznych pod kierunkiem nauczycieli: Haliny Galas, Doroty Kościelniak, Reginy Leja, Teresy Wrocławiak.

źródło: ZSCKR Nowy Targ
Może Cię zainteresować
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl