17.04.2018, 20:47 | czytano: 2079

Jak nie gotuję, jak gotuję…czyli „Mistrzowie w kuchni” na Kokoszkowie (zdjęcia)

arch. szkoły
Przygoda z gotowaniem uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu, to kulinarne show niczym „MasterChef”.
Aby poczuć klimat telewizyjnego show w ZSCKR Nowy Targ odbyła się I edycja Szkolnego Konkursu Gastronomicznego „Mistrzowie w Kuchni”. Konkurs został przeprowadzony w dwóch etapach. Pierwsza część to test wiedzy gastronomicznej w której wzięło udział 18 uczniów. Do ścisłego finału zakwalifikowało się 5 uczniów z najlepszymi wynikami.
Druga część konkursu polegała na przygotowaniu trzech porcji dania zasadniczego ze składników znajdujących się w „magicznym pudełku’. Czas wykonania potrawy - 120 minut.

Różnorodność produktów oraz czas wykonania potrawy były nie lada wyzwaniem dla uczestników konkursu. Okazało się jednak, że wszyscy profesjonalnie podeszli do tematu i potrawy były bardzo kreatywne pod względem smakowym, wizualnym, a metody ich przygotowywania były zaskakujące dla Komisji konkursowej.

Ostatecznie komisja konkursowa w składzie: Marek Galica i Michał Hanzel – kulinarni mistrzowie oraz Robert Stanek nauczyciel zawodu w ZSCKR wyłoniła trzech laureatów:
I miejsce - Maria Bala, uczennica kl. II technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za danie ”Roladki wieprzowe z puree brokułowo-ziemniaczanym”.
II miejsce - Beata Warniczek, uczennica kl. I technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za danie: „Roladki z piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem z serem żółtym i jajkiem. Puree z selera i chips z sera żółtego”.
III miejsce - Weronika Sączek , uczennica kl. II technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za danie: „Schab duszony z kaszą gryczaną i sałatką wiosenną”.

Wyróżnienia w konkursie otrzymały:
1. Karolina Bachula z kl. II technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za danie: „Kurczak w ziołach z opiekanymi ziemniaczkami i pomidorkami”.
2. Agata Wacławik z kl. III zasadniczej szkoły zawodowej kształcącej w zawodzie kucharz za danie: ”Koreczki z pstrąga w panierce orzechowej z kaszą gryczaną i sałatką z białej kapusty”.
Organizatorzy konkursu – nauczyciele: Fudala Łukasz, Stanek Robert, Kościelniak Dorota i Bąbol Józef zapewniają: myślimy już o drugiej edycji konkursu „Mistrzowie w kuchni” i mamy nadzieję, iż wpisz się on na stałe w kalendarz imprez szkolnych. Jesteśmy przekonani, że do gotowania konieczna jest wiedza, ale przede wszystkim potrzebna jest praktyka.

Serdecznie dziękujemy sponsorom, a zarazem współorganizatorom naszego przedsięwzięcia: Firmie „STALGAST” oraz Firmie „GASTRO – PACK”. Cenne nagrody rzeczowe na pewno przydadzą się przyszłym mistrzom w kuchni.

źródło: ZSCKR Nowy Targ
Może Cię zainteresować
komentarze
rekin18.04.2018, 05:28
Moja dziewczyna twierdzi, że jestem mistrzem patelni. pozdrawiam Dominiczko
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl