Przygoda z gotowaniem uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu, to kulinarne show niczym „MasterChef”.
Aby poczuć klimat telewizyjnego show w ZSCKR Nowy Targ odbyła się I edycja Szkolnego Konkursu Gastronomicznego „Mistrzowie w Kuchni”. Konkurs został przeprowadzony w dwóch etapach. Pierwsza część to test wiedzy gastronomicznej w której wzięło udział 18 uczniów. Do ścisłego finału zakwalifikowało się 5 uczniów z najlepszymi wynikami. Różnorodność produktów oraz czas wykonania potrawy były nie lada wyzwaniem dla uczestników konkursu. Okazało się jednak, że wszyscy profesjonalnie podeszli do tematu i potrawy były bardzo kreatywne pod względem smakowym, wizualnym, a metody ich przygotowywania były zaskakujące dla Komisji konkursowej.
Ostatecznie komisja konkursowa w składzie: Marek Galica i Michał Hanzel – kulinarni mistrzowie oraz Robert Stanek nauczyciel zawodu w ZSCKR wyłoniła trzech laureatów:
I miejsce - Maria Bala, uczennica kl. II technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za danie ”Roladki wieprzowe z puree brokułowo-ziemniaczanym”.
II miejsce - Beata Warniczek, uczennica kl. I technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za danie: „Roladki z piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem z serem żółtym i jajkiem. Puree z selera i chips z sera żółtego”.
III miejsce - Weronika Sączek , uczennica kl. II technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za danie: „Schab duszony z kaszą gryczaną i sałatką wiosenną”.
Wyróżnienia w konkursie otrzymały:
1. Karolina Bachula z kl. II technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za danie: „Kurczak w ziołach z opiekanymi ziemniaczkami i pomidorkami”.
2. Agata Wacławik z kl. III zasadniczej szkoły zawodowej kształcącej w zawodzie kucharz za danie: ”Koreczki z pstrąga w panierce orzechowej z kaszą gryczaną i sałatką z białej kapusty”.
Serdecznie dziękujemy sponsorom, a zarazem współorganizatorom naszego przedsięwzięcia: Firmie „STALGAST” oraz Firmie „GASTRO – PACK”. Cenne nagrody rzeczowe na pewno przydadzą się przyszłym mistrzom w kuchni.
źródło: ZSCKR Nowy Targ