24.04.2018, 22:00 | czytano: 1330

„Fasola Piękny Jaś” i drużyna z ZSCKR Nowy Targ (zdjęcia)

arch. szkoły
W Myślenicach odbył się IV Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny „SMAK GOŚCINNOSCI 2018”. Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu była „ Fasola Piękny Jaś”. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu reprezentowała drużyna damsko - męska z klasy II technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w składzie: Weronika Waniczek i Jakub Stanek.
W konkursie udział wzięła młodzież z Polski , Hiszpanii, Rumunii i Węgier.
Organizatorem SMAKU GOŚCINNOŚCI 2018 był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach. Patronat honorowy nad konkursem sprawowali: Marszałek Województwa Małopolskiego, Rektor Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz Barbara Nowak Małopolski Kurator Oświaty.

Organizatorzy konkursu podkreślają, iż Małopolska jest regionem, w którym wciąż dużą wagę przywiązuje się do tradycji. To tutaj nadal żywe są zwyczaje ludowe, a żywność wytwarzana jest tradycyjnymi metodami. Województwo Małopolskie poszukuje możliwości podniesienia wartości tych produktów, które przyczyniają się do stworzenia różnorodności i stanowią część bogactwa kulturowego małopolskich obszarów wiejskich.

Drużyna z ZSCKR Nowy Targ przygotowała następujące potrawy:
Zakąska: „Małże Św. Jakuba z pianką z fasoli Jaś i pudrem paprykowym”.
Danie główne: „Polędwiczka wieprzowa ułożona na puree z fasoli w kompozycji kurek i pak – choy.

Uczniowie z Nowego Targu otrzymali specjalne wyróżnienie za innowacyjną potrawę. Do konkursu przygotowywał ich p. Robert Stanek – mistrz kuchni w ZSCKR Nowy Targ.
Celem konkursu było przede wszystkim promowanie i kultywowanie regionalnych i tradycyjnych produktów Małopolski, a gościem specjalnym był Robert Makłowicz.

źródło: ZSCKR Nowy Targ
Może Cię zainteresować
komentarze
K.25.04.2018, 10:11
Pogratulować! Życzę dalszych sukcesów i wytrwałości w rozwijaniu pasji :-)
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl