20.11.2018, 22:08 | czytano: 368

Swojskie smaki w Zaskalu

arch. szkoły
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu udał się do Zaskala, aby prezentować swojskie przysmaki na XXIV Gminnym Konkursie Potraw Regionalnych „Zoskalańskie Jodełko”.
Uczniowie z klas gastronomicznych: Maciej Walkosz, Oskar Waksmundzki oraz Mikołaj Leja pod fachowym nadzorem Roberta Stanka przygotowali na szkolnej kuchni, a następnie serwowali w Zaskalu potrawy:
- krem z kwaśnicy podany z jagnięciną i piaskiem orzecha włoskiego
- królik w otulinie z boczku (sous-vide)
- moskal z masłem estragonowo - czosnkowym
- łopatka wędzona podana z sosem żurawinowym i chrzanowym
Oczywiście do degustacji nie mogło zabraknąć również swojskiego chleba ze smalcem.

Dyrektor Marian Nowak, który towarzyszył przedstawicielom szkoły w Zaskalu, jest dumny z faktu, iż wszystkie serwowane potrawy przyrządzono na szkolnej kuchni; wyposażonej w nowoczesny sprzęt do nauki zawodu. Warto podkreślić, iż nauczyciele i uczniowie szkoły zawsze chętnie promują polską kuchnię tradycyjną, której smak ubogacają nowinkami ze świata kulinarnego.

Tradycja w parze z nowoczesnością gości na talerzach przyszłych mistrzów kulinarnych z Kokoszkowa.

źródło: ZSCKR Nowy Targ