09.12.2018, 22:27 | czytano: 555

Bogactwo barw, smaków i zapachów - ZSCKR Nowy Targ na Narodowej Wystawie Rolniczej (zdjęcia)

arch. szkoły
Na przełomie listopada i grudnia w Poznaniu można było zobaczyć, jak zmieniła się polska wieś i jaka była rola rolników w odzyskaniu niepodległości. Narodowa Wystawa Rolnicza przedstawiała koncepcję współczesnej wsi, ale też jej tradycje i zwyczaje. Wystawa została zorganizowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi z okazji setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości.
W otwarciu Wystawy udział wziął prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda i Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski. Prezydent podkreślił rolę, jaką odegrali mieszkańcy wsi w naszej historii oraz ich wpływ na rozwój gospodarczy kraju.Podczas Narodowej Wystawy Rolniczej swoje osiągnięcia zaprezentowały między innymi 52 szkoły rolnicze prowadzone przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Pod wodzą dyrektora Mariana Nowaka do Poznania udali się przedstawiciele ZSCKR Nowy Targ: Stanisław Buła – kierownik PNZ, Teresa Wrocławiak – nauczyciel gastronomii oraz uczniowie z klasy III technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: Małgorzata Kowalcze, Marzena Tomaśko, Radosław Górka i Maciej Walkosz.

Stoisko naszej szkoły cieszyło się ogromnym zainteresowaniem wśród gości odwiedzających wystawę ze względu na oryginalną ekspozycję ukazującą dawną góralską chatę. Elementy i akcenty patriotyczne dopełniały całości, a w szczególności biało czerwony tort z orłem na środku. Dekorację mieliśmy oryginalną, ale jednak największą popularnością cieszyły się nasze regionalne przysmaki przygotowane specjalnie na wyjazd do Poznania. Każdy chciał posłuchać gwary góralskiej i skosztować naszych podhalańskich specjałów, które serwowaliśmy w regionalnych, góralskich strojach.

Jedno jest pewne; w Poznaniu wszystkie stoiska to było wielkie bogactwo barw, smaków i zapachów.

źródło: ZSCKR Nowy Targ
Zobacz pełną wersję podhale24.pl