21.12.2018, 17:40 | czytano: 579

Kulinarne zwyczaje wigilijne ZSCKR (zdjęcia)

arch. szkoły
NOWY TARG. W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego miał miejsce finał Szkolnego Konkursu Gastronomicznego pod hasłem „Kulinarne zwyczaje wigilijne z różnych regionów Polski”. W tym dniu na stole wigilijnym pojawiło się 30 potraw przygotowanych przez uczniów.
W konkursie brało udział 15 dwuosobowych zespołów z klas o profilu gastronomicznym. Na specjalnie przygotowanych wigilijnych stołach gościły: m.in. gołąbki postne, kasza z grzybami, wieniec drożdżowy, zupa grzybowa z łazankami, pieczone pierogi z kapustą i grzybami, krokiety wigilijne, kluski z makiem, kutia, barszcz postny z kołdunami grzybowymi, dzyndzałki, makówka, sałatka wigilijna , pierniki, galaretka śledziowo-jarzynowa, piernik przekładany. Warto podkreślić fakt, iż wszystkie potrawy zostały pięknie udekorowane i profesjonalnie podane.
Komisja konkursowa w składzie: Marian Nowak – dyrektor szkoły oraz nauczyciele Halina Galas i Anna Marko, nie miała łatwego zadania. Zgodnie z regulaminem konkursu ocenie podlegał smak i sposób podania oraz sposób przekazania krótkiej informacji na temat tradycji przygotowanej wigilijnej potrawy.

Zwycięską drużyną okazały się uczennice: Małgorzata Zagata i Gabriela Markowicz z klasy II a technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, które podały żur grzybowy z ziemniakami i placek Królewski.
Nagrodzeni zostali również zespoły, których potrawy szczególnie przypadły do gustu i smaku komisji: Justyna Sarna i Radosław Górka za kapustę z grochem i wigilijną roladę biszkoptową, Jakub Stanek i Jakub Pyzowski za zupę rybną i krajankę piernikową. Wyróżnienie w konkursie otrzymały: Weronika Sączek i Monikę Sąder, które przygotowały i podały śledzie wigilijne i moczkę.

Ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród odbyło się podczas uroczystego Apelu Wigilijnego. Wszystkie przygotowane potrawy konkursowe degustowali nauczyciele i pracownicy szkoły na tradycyjnym spotkaniu wigilijnym w szkole.

W okresie świątecznym na Kokoszkowie szczególnie cieszył zapach pierników, które kojarzą się nam wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia ... na które czekamy cały rok.
Organizatorzy konkursu: Regina Leja, Dorota Kościelniak, Teresa Wrocławiak i Halina Galas.

źródło: ZSCKR Nowy Targ