03.04.2019, 13:06 | czytano: 1479

Ziemniak godny „Mistrza w Kuchni” – konkurs kulinarny w ZSCKR (zdjęcia)

arch. szkoły
W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu odbyły się kwalifikacje do II edycji Szkolnego Konkursu Kulinarnego pt.; „Mistrzowie w Kuchni”. Do kwalifikacji przystąpiło 30 uczniów z klas gastronomicznych, których zadaniem było rozwiązanie trudnego testu z wiedzy kulinarnej. Do ścisłego finału konkursu zakwalifikowano tylko 6 osób z najwyższą punktacją.
W finale konkursu w dniu 29.03.2019 r. wystartowali: Maria Bala, Beata Warniczek, Katarzyna Arendarczyk, Tomasz Gał, Mateusz Furczoń, Myśliwiec Łukasz. Zgodnie z regulaminem uczniowie musieli zmierzyć się z tematem „ ziemniaka” tj. przygotować danie główne z jego udziałem.
Wszyscy uczestnicy finałowych zmagań wykazali się dużą kreatywnością i pomysłowością. Panowie z jury w składzie:
Pan Marek Galica, Pan Michał Henzel oraz Pan Robert Stanek nie mieli łatwego zadania. Po raz kolejny okazało się jednak, że teoria w parze z praktycznymi umiejętnościami to duet, który prowadzi do zwycięstwa. W tegorocznej edycji najlepiej zaprezentowali się i zwyciężyli:
I miejsce: Beata Warniczek z kl. II B technikum żywienia i usług gastronomicznych (Lekkie drumstiki drobiowe z sosem ziołowym, w towarzystwie chipsów ziemniaczanych i cząstek granata.)
II miejsce: Łukasz Myśliwiec z kl. II B technikum żywienia i usług gastronomicznych (Polędwiczka wieprzowa zakraszana boczkiem z puree ziemniaczanym w towarzystwie chipsa serowego.)
III miejsce: Maria Bala z kl. III technikum żywienia i usług gastronomicznych (Ceviche z dorsza z ziemniakami pieczonymi w towarzystwie emulsji z awokado i grzanek.)

Wszystkie potrawy z udziałem ziemniaka zostały przygotowane i podane profesjonalnie, a uczestnicy konkursu prezentowali naprawdę wysoki poziom kulinarny.

Gratulujemy sukcesów wszystkim „Mistrzom w Kuchni”. Smakoszy ziemniaka zapewniamy, że warto go jeść pod każdą postacią, bo zawiera mnóstwo witamin i jest mniej kaloryczny niż ryż czy makaron. Zapraszamy za rok na kolejne zmagania kulinarne. Szkoła dziękuje firmom: STALGAST oraz GASTRO PACK za ufundowanie cennych nagród dla zwycięzców.

źródło: szkoła Nauczyciele odpowiedzialni za przygotowanie konkursu:
Łukasz Fudala, Robert Stanek, Józef Bąbol
Może Cię zainteresować
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl