25.10.2019, 17:10 | czytano: 1176

Kromka chleba żytniego? Dzień Chleba w ZSCKR Nowy Targ (zdjęcia)

arch. szkoły
Już od jedenastu lat tradycją Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu są obchody „Szkolnego Święta Chleba” w ramach kampanii „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia” organizowanej przez Fundację Dobre Życie.
Podsumowanie całej akcji odbyło się podczas uroczystej akademii 22 października br., natomiast przygotowania do tego święta trwały kilka dni.
Szczególnie intensywne działania przypadły na dzień poprzedzający akademię, kiedy to uczniowie z klasy II technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych wypiekali najróżniejsze chleby na zakwasie tj. pszenno-żytni, żytni, orkiszowy, gryczany, dyniowy, szpinakowy, z kminkiem, z czarnuszką, z otrębami, z żurawiną, z cebulką prażoną, z siemieniem lnianym, z suszonymi pomidorami, z suszonymi śliwkami, z oliwkami, wieloziarnisty, mieszany. Ich dziełem były także placuszki „Babuni” oraz chałki.

Na szkolnej kuchni przygotowano również dodatki do pieczywa:
● smalec ze skwarkami,
● pasty: jajeczną, paprykową, pomidorową, z zieleniną,
● sosy: czosnkowy i tzatziki,
● masła: czosnkowe i ziołowe

Zaproszeni goście wraz z gospodarzami imprezy przy wspólnym stole degustowali chleb, który jest nieodłącznym elementem naszej tradycji. Dekoracja stołów i sali gimnastycznej utrzymana była w klimatach jesiennych; kolorowe liście, trawy, kasztany.

Uczniowie szkoły przedstawili wszystkim najistotniejsze walory zdrowotne chleba na zakwasie. Dla tych, którzy czytają ten tekst, a nie uczestniczyli w naszym „Święcie Chleba” mamy klika sprawdzonych porad:
1. Lepiej samemu kroić chleb
2. Zawsze wybieraj najciemniejszy rodzaj pieczywa
3. Jeżeli decydujesz się na zakup chleba pszennego, sprawdź, czy jest pełnoziarnisty i wykonany w całości z mąki pszennej, bez dodatków ulepszających
4. Jedną z najzdrowszych odmian chleba jest ten wykonany na zakwasie żytnim, na bazie otrębów owsianych
5. Chleb żytni zawiera najwięcej błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit

Niespodzianką podczas uroczystości był produkt chlebowy w postaci płynnej czyli kwas chlebowy, który ma wiele zdrowotnych właściwości. Większość z obecnych osób kosztowała ten specjał po raz pierwszy.
Na zakończenie uroczystości przedstawiciele klas otrzymali dla swoich kolegów pajdy chleba na zakwasie do degustacji, tak aby każdy na długo zapamiętał smak „chlebowego święta” w szkole, na Kokoszkowie.

Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do tego, aby razem z nami promować chleb, a przede wszystkim zwracać uwagę na szacunek dla chleba. My od 11 już lat niezmiennie promujemy chleb i go szanujemy.

Regina Leja, Halina Galas, Dorota Kościelniak, Teresa Wrocławiak, zdj. arch. szkoły
Może Cię zainteresować
komentarze
absolwentka27.10.2019, 14:47
Super pomysł! Wspaniała szkoła z zasadami, serdecznie pozdrawiam!
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl