04.12.2019, 16:26 | czytano: 1184

„Przegrzebki po góralsku” na konkursie w Krakowie (zdjęcia)

arch. szkoły
Uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu reprezentowali szkołę w Małopolskim Konkursie Kulinarnym "Stół pięknie nakryty – kuchnia europejska na krakowskim stole”.
Już po raz XVI organizatorem tego konkursu był Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. O. Bujwida w Krakowie.
Celem konkursu był rozwój umiejętności zawodowych uczniów oraz łączenie kulinarnych tradycji z nowoczesnością. Wszystkie potrawy, desery i napoje musiały być wykonane w całości podczas konkursu.
Konkurs odbywał się w trzech kategoriach:
● kucharz,
● kelner – barman,
● cukiernik.

W tegorocznej edycji tego prestiżowego konkursu naszą szkołę w dwóch konkurencjach reprezentowali:
1. Mateusz Furczoń z klasy III Branżowej Szkoły I stopnia kształcącej w zawodzie kucharz. W konkurencji „kucharz” Mateusz przygotował zakąskę z owoców morza – przegrzebek o nazwie „Przegrzebki po góralsku”. Były to przegrzebki w otulinie z boczku i oscypka ułożone na moskolu i skąpane w emulsji żurawinowej.
2. Małgorzata Kowalcze z klasy IV technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. W konkurencji „cukiernik” Małgorzata wykonała deser z wykorzystaniem maki kokosowej o nazwie „Słodki smak Europy z nutą małopolskiej tradycji”. Był to bezowy torcik przełożony kremem na bazie włoskiego serka Mascarpone i tradycyjnej białej czekolady Wedel, podany na sosie porzeczkowym w towarzystwie praliny z bundzem.
Poziom konkursu, jak przyznali sami organizatorzy, z roku na rok jest coraz wyższy, a uczestnicy bardziej przypominają już profesjonalistów aniżeli uczniów szkół gastronomicznych.

Dzięki doskonałemu przygotowaniu i regulaminowemu podejściu do konkursowych założeń uczniowie ZSCKR Nowy Targ zajęli w tym roku wysokie miejsca.

Mateusz zajął III miejsce w konkurencji kucharz, a Małgorzata zajęła V miejsce w konkurencji cukiernik.
"Po raz kolejny już udowodniliśmy, że pomimo, iż cenimy kuchnię tradycyjną, to potrafimy również znakomicie naleźć się np. w temacie owoców morza. Potwierdzeniem tego jest właśnie wysokie III miejsce Mateusza. Połączenie tradycji, nowoczesności oraz wykwintności to wielkie zalety potraw przygotowywanych na Kokoszkowie. Nasza szkolna kuchnia tętni życiem i śmiało możemy pokusić się o stwierdzenie, iż jest to „kuchnia świata”. Uczniów do konkursu przygotowali pan Robert Stanek oraz pan Łukasz Fudala" - komentuje szkoła.

źródło: ZSCKR Nowy Targ
Może Cię zainteresować
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl