19.05.2020, 13:53 | czytano: 1004

Szef Team Challenge - konkurs onlie z udziałem ZSCKR Nowy Targ (zdjęcia)

arch. szkoły
Organizatorem Konkursu jest MAKRO Cash And Carry Polska S.A. z siedzibą w Warszawie. Do udziału zaproszono zespoły ze średnich szkół gastronomicznych składające się z nauczyciela i 3-5 uczniów. Konkurs potrwa do 26 czerwca br.
W konkursie online wystartowali przedstawiciele z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu pod wodzą nauczyciela Józefa Bąbol.
Pasjonaci kulinarnych wyzwań z klasy II i III technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, którzy z zapałem przystąpili do realizacji zadań konkursowych to:
Team 1 - PRZYJACIÓŁKI: Małgorzata Zagata, Emilia Głodek, Wioletta Sarna
Team 2 - PRZYJACIELE: Maria Furczoń, Beata Warniczek, Dominik Kotarba.

Co tydzień drużyny otrzymywać będą kulinarne zadania specjalne i mają 48 godzin na ich wykonanie. Zadania konkursowe związane są z wiedzą kulinarną m. in. techniki kulinarne, receptury, przygotowanie potraw.
Zadania są możliwe do wykonania zdalnie w domach, bez konieczności osobistego kontaktu, ale wymagają współdziałania członków drużyny.

Oceny zadań dokona specjalna komisja z udziałem uznanych szefów MAKRO.

Pierwszym zadaniem było przygotowanie przystawki, w której należało użyć składników wybranych przez szefów MAKRO: szczaw, jogurt naturalny, rzodkiewka plus inne składniki według własnego pomysłu i dowolnej metody wykonania. Ważnym punktem tego zadania było uwzględnienie inspiracji historycznej receptury z dawnej książki kucharskiej.

Przyjaciółki wykonały:
„Łososia pod pierzynką ze szczawiu i bryndzy zapiekanego w cieście francuskim z dodatkiem sosu jogurtowo-rzodkiewkowego"
Przyjaciele natomiast przyrządzili danie pt.:
„Pasta szczawiowa z jogurtem naturalnym, rzodkiewką i chipsem z oscypka”.

Zawód kucharza to wyzwanie, ale jednocześnie pasja. W ZSCKR Nowy Targ zawsze jesteśmy przygotowani do podjęcia nowych wyzwań. Udział w konkursie kulinarnym online jest dla nas nowym, inspirującym doświadczeniem. Z niecierpliwością czekamy na dalsze zadania od szefów kuchni MAKRO.

Józef Bąbol – ZSCKR Nowy Targ
Zobacz pełną wersję podhale24.pl