19.11.2020, 21:19 | czytano: 2727

"Góralski comber na moskolu"

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu wziął udział w IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Zespół składający się z dwóch uczniów z klasy III technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych bardzo profesjonalnie podszedł do zadania konkursowego. Uczniowie Kamil Wójtowicz i Jakub Woźniak wspólnie opracowali przepis kulinarny na „Góralski comber na moskolu” i tak uzasadnili wybór produktów:
„ …jagnięcina podhalańska to produkt, który w 2008 r. został wpisany na listę produktów tradycyjnych w kategorii „Produkty mięsne” w województwie małopolskim. Jagnięcina ma specyficzny delikatny smak i od zawsze gościła na stołach w naszym regionie. Góralski oscypek i bryndza podhalańska to produkty regionalne chronione przez prawo unijne…..”.

Potrawa przygotowana przez naszych szkolnych mistrzów kulinarnych, a właściwie przepis i zdjęcia potrawy zostały wysoko ocenione przez Komisję Konkursową i zakwalifikowaliśmy się do ścisłego finału konkursu, który odbędzie się w I kwartale 2021 r.

ZSCKR Nowy Targ uplasował się w ścisłej czołówce. Dziesięć najlepszych szkół z całej Polski wkrótce weźmie udział w III etapie konkursu tj. w Ogólnopolskim Finale Konkursu.

Uczniowie potrawę do konkursu przygotowali w oparciu o fachowe porady szkolnego mistrza sztuki kulinarnej p. Roberta Stanka.
Organizator konkursu to Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy współpracy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni w Warszawie oraz Stowarzyszeniem „Polska Inicjatywa Kulinarna” Mrzezino. Natomiast wykonawca konkursu to Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie.

ZSCKR Nowy Targ, oprac. r/
Może Cię zainteresować
komentarze
Smok20.11.2020, 20:45
Tragedia, idiotyzm ostatni! Kto to widział na kamieniach serwować jedzenie? Jadłeś jeden z drugim z tego, co to wymyśliłeś? Ja jadłem. T R A G E D I A.

No i jest tego mase na tym talerzu, noworodek by się nażarł.

Kiedy zaczniemy w konkursach robić jedzenie zdrowe i do syta?
K.20.11.2020, 08:55
Gratulacje. Idźcie za ciosem, celujcie w dalsze sukcesy..!
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl