12.02.2021, 12:19 | czytano: 1814

„W tłusty czwartek przez dzień cały – słodkim królem pączek mały” (zdjęcia)

arch. szkoły
Pomimo różnych trudności i obostrzeń w Zespole Szkół centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu tradycji stało się zadość.
W czwartek od świtu w szkole królowały zapachy świadczące o tym, że w pracowni cukierniczej „wrze robota”. Kiedy na korytarzu pojawili się pierwsi uczniowie oraz nauczyciele, wyszło na jaw, że pączusie serowe, faworki, oponki i churriosy i tradycyjne polskie pączki są już prawie gotowe. Uczniowie klas gastronomicznych tj. kl. I technikum kształcącego w zawodzie technik technologii żywności i kl. III technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych na bieżąco smażyli i pięknie dekorowali każdego pączka z osobna, wykazując się przy tym niepowtarzalną kreatywnością i umiejętnościami. Co prawda w tym roku większość słodkości serwowanych było „na wynos”, ale i tak można było wybrać pączki z różnymi nadzieniami: konfitura z róży z nutą limonki, marmolada owocowa, konfitura wiśniowa, karmel, budyń, czekolada oraz dla bardziej wymagających - słony karmel i konfitura z imbiru i papryki.
W szkolnym barku królowały zaś napoje - czekolada do picia z bitą śmietaną i bezikami, fontanna czekoladowa do chruścików i churrosów oraz kawa we wszystkich możliwych „fantazjach”. Bar obsługiwały uczennice Beata i Marysia z klasy IV technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, które wykazały się pełnym profesjonalizmem z zakresu sztuki baristycznej.

Wszystkie słodkości serwowane tego dnia były również okazją do świętowania zbliżających się WALENTYNEK.
Za całe zamieszanie winne są Panie Teresa Wrocławiak, Elżbieta Gil i Dorota Kościelniak.

źródło: szkoła
Może Cię zainteresować
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl