12.09.2022, 13:31 | czytano: 403

Żurawina - Właściwości zdrowotne i zastosowanie (art. sponsorowany)

Żurawina to owoc znany ze swojego korzystnego działania na drogi moczowe. Najczęściej spożywa się ją w postaci suszonej. Stanowi doskonały dodatek do owsianek, musli czy wypieków. Żurawina jest także bogatym źródłem cennych witamin i minerałów, stanowiących wskazanie do tego, że warto wdrożyć ją do zdrowej diety. Jakie są właściwości żurawiny? 
Na merytoryczną dawkę wiedzy o żurawinie zaprasza Zielares.pl - Portal o ziołach, witaminach, suplementacji i zdrowym stylu życia.
 


Żurawina – co to za owoc?
Żurawina należy do rodziny wrzosowatych, a najbardziej rozpowszechniona odmiana tego owocu to żurawina amerykańska, wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon L). Roślina ta osiąga wysokość od 20 cm do 2 metrów. Jest wieloletnia i zimozielona. Wyróżnia się charakterystycznymi czerwonymi owocami, które swoim wyglądem przypominają jagody. Ma cienką, gładką skórkę o intensywnym kolorze. Znana jest ze swojego cierpkiego smaku.  
 


Liczne właściwości lecznicze sprawiły, że już wiele lat temu jej owoce były wykorzystywane do leczenia przeziębień, anginy czy schorzeń reumatycznych. Owoce zaleca się osobom, cierpiącym na awitaminozę i przemęczenie, a także zmagającym się z problemami ze strony trzustki i jelit. Żurawina najbardziej znana jest jednak ze swoich właściwości, wspomagających leczenie i zapobiegających infekcjom pęcherza.  
 


Aktualnie sporo leków tworzonych jest na bazie żurawiny. Naturalnym środowiskiem tej rośliny są torfowiska wysokie o specyficznym mokrym podłożu. Taka gleba sprawia, że składniki odżywcze, znajdujące się w żurawinie, gromadzą się w jej owocach w dużym stężeniu. W sklepach znajdziemy żurawinę w różnej postaci. Dobrze zapakowana może być przechowywana w lodówce nawet do 3 miesięcy, a suszona żurawina zachowuje swoje właściwości nawet przez kilka lat. Jest to owoc, który można poddawać obróbce termicznej, gdyż wysoka temperatura nie sprawia, że traci swoje prozdrowotne działanie. 
 



Żurawina – co w sobie zawiera?

Żurawina to owoc, charakteryzujący się bogatym składem. Zawiera między innymi duże ilości witamin: A, E, C i witamin z grupy B. Żurawina to także bogactwo antocyjanów, czyli naturalnych barwników, wspierających ochronę naczyń krwionośnych. Oprócz tego w owocach znajdziemy:
  • dużą ilość błonnika;
  • beta-karoten; 
  • minerały: potas, fosfor, jod, magnez, żelazo, sód. 

Jak widać, żurawina to całkiem pożywny składnik spożywczy, który z powodzeniem może stanowić składnik zdrowej, zbilansowanej diety. 
 


Właściwości żurawiny

O właściwościach leczniczych żurawiny wiadomo od dawna. W medycynie naturalnej owoc ten wykorzystywany jest w profilaktyce i leczeniu różnych dolegliwości:
  • infekcje układu moczowego - żurawina najbardziej znana jest ze swojego pozytywnego wpływu na drogi moczowe. Badania wykazały, iż owoc zmniejsza przyczepność bakterii E.coli (powodującej zapalenie pęcherza moczowego) do ścianek dróg moczowych. Dzięki temu może ograniczać rozmnażanie drobnoustrojów;
  • profilaktyka wrzodów żołądka - niektóre substancje zawarte w żurawinie mogą blokować bakterie helicobacter pylori przed osadzaniem się na ściankach żołądka. W efekcie ryzyko rozwoju choroby jest mniejsze;
  • zmniejszenie ryzyka chorób dziąseł - wyciąg z żurawiny może zmniejszać osadzanie się na dziąsłach bakterii, najczęściej spotykanych w jamie ustnej nawet o 60%. Takie działanie sprawia, że może redukować ryzyko powstania infekcji dziąseł;
  • zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób serca - żurawina zawiera flawonoidy, które sprzyjają profilaktyce chorób serca. Niektóre związki zawarte w owocach powstrzymują tworzenie się zakrzepów i wykazują korzystny wpływ na przepływ krwi w naczyniach krwionośnych;
  • zapobiega utlenianiu się cholesterolu - dzięki takiemu działaniu żurawina zmniejsza ryzyko zapychania się naczyń krwionośnych.


Żurawina – przeciwwskazania

Spożywania żurawiny nie zaleca się osobom ze zdiagnozowaną kamicą nerkową, zwłaszcza szczawianową i moczanową. Osoby cierpiące na cukrzycę powinny unikać suszonych owoców, które często wzbogacone są cukrem. Przeciwwskazaniem do spożywania owocu jest także osteoporoza. Żurawiny nie należy łączyć z lekami przeciwzakrzepowymi, ponieważ może to doprowadzić do krwotoku. 
 


Żurawina jest bezpieczna dla kobiet w ciąży i zaleca się jej spożywanie, zwłaszcza jeżeli występują częste infekcje układu moczowego. Specjaliści zalecają jednak, aby do diety wdrożyć naturalny sok bez dodatku cukru lub suszone owoce, ponieważ tabletki z żurawiną mogą zawierać składniki odwadniające, nieodpowiednie dla pań, spodziewających się dziecka. 
 


Jak jeść żurawinę?
Owoce żurawiny można jeść na surowo. Najłatwiej można spotkać suszoną żurawinę, jednak wybierając taki produkt, warto zwrócić uwagę na zawartość cukru. W sprzedaży znajdziemy też soki z żurawiny oraz konfitury żurawinowe. Osoby, stawiające na suplementację, mogą kupić też tabletki z żurawiną, które należy zażywać zgodnie z zaleceniami producenta. 
 


Żurawina to smaczny owoc, który często jest wykorzystywany w kuchni, zarówno do słodkich przekąsek, jak i potraw wytrawnych. Warto zapoznać się z wartościami odżywczymi tych owoców, gdyż są naprawdę spore. Żurawina to bogactwo wielu witamin i cennych składników mineralnych, dzięki którym stanowi pełnowartościowy składnik zdrowej diety.  
Zobacz pełną wersję podhale24.pl