31.10.2022, 12:12 | czytano: 2412

"Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba…". Święto Chleba, Ziemniaka i Zbóż w ZSCKR (zdjęcia)

arch. szkoły
NOWY TARG. Od czternastu lat tradycją szkoły są obchody „Szkolnego Święta Chleba”. Jedna z najsmaczniejszych i najpiękniejszych uroczystości w szkole w tym roku odbyła się 26 października 2022 r. pod nieco zmienioną nazwą, a mianowicie jako „Święto Chleba, Ziemniaka i Zbóż”. Celem organizowania tego dnia jest przypomnienie młodzieży historii powstawania chleba, polskich tradycji bezpośrednio z nim związanych.
Szczególnie intensywne działania związane z przygotowaniem uroczystości przypadły na dzień poprzedzający akademię, kiedy to uczniowie z klasy IV technikum żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycieli przedmiotów gastronomicznych wypiekali najróżniejsze chleby na zakwasie: dyniowe, ze szpinakiem, z orzechami, żurawiną czy siemieniem lnianym. Zaproszeni goście wraz z gospodarzami imprezy przy wspólnym stole degustowali nie tylko chleb, który jest nieodłącznym elementem naszej tradycji, ale także zupę krem z ziemniaka z prażonym boczkiem, masła smakowe i pasty serowe, moskole i wiele innych smakołyków.
Dekoracja stołów i sali gimnastycznej utrzymana była w klimatach jesiennych i nawiązywała do charakteru święta: kolorowe liście, trawy, zboża, ziemniaki, snopy siana. Uroczystość uświetnił występ zespołu regionalnego „Zwyrt”.

Niemałą niespodzianką była również prezentacja cukierniczego talentu jednej z naszych uczennic- Gabrieli Lach. Opowiedziała Ona o swojej wielkiej pasji i zaprezentowała klika cukierniczych arcydzieł.

„Święto Chleba” jest niezwykłą uroczystością, w wyjątkowy sposób jednoczy społeczność szkolną, życzmy sobie cytując słowa pana dyrektora Łukasza Fudali: „dziel z innymi swój chleb, a lepiej będzie Ci smakował”. /Phil Bosmans/

Organizatorzy: T. Wrocławiak, R. Leja, D. Kościelniak, M. Karpiel, Z. Wójtowicz, D. Zmarzlińska, M. Buła, zdj. arch. szkoły
Może Cię zainteresować
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl