23.07.2024, 16:02 | czytano: 30780

Magda Gessler nie pomogła. Zamyka się restauracja w Nowym Targu znana z Kuchennych Rewolucji. "Walczyliśmy ile mogliśmy"

Fot. Izabela Pudzisz, arch. Podhale24
NOWY TARG. Wraz z końcem lipca zamyka się nowotarska restauracja, która brała udział w Kuchennych rewolucjach – "Rumiane i pieczyste. Szynk”. Zapytaliśmy właścicieli - obaj mają na imię Kamil - o przyczyny takiej decyzji. Lokal mierzył się z problemami finansowymi i znikomym zainteresowaniem ze strony klientów.
Wcześniej restauracja istniała pod szyldem "Na winklu”. Nazwę zmieniono po udziale lokalu w "Kuchennych rewolucjach” Magdy Gessler – od tej pory nosi ona nazwę "Rumiane i pieczyste. Szynk”. Prowadzi ją dwóch młodych mężczyzn. - Obroty gdzieś od roku były bardzo słabe i stwierdziliśmy, że albo ryzykujemy, albo zamykamy się. Więc stwierdziliśmy, że zaryzykujemy – idziemy do programu "Kuchenne rewolucje” i może nam to pomoże. Przyciągniemy klientów, może odświeżymy lokal – tego oczekiwaliśmy - mówi Kamil, współwłaściciel restauracji.
- I dostaliśmy odświeżenie lokalu, dostaliśmy jakieś nowe pomysły, trochę zmian, ale to nie pomogło na tyle, aby się utrzymać na tym Rynku – dodaje.

Początkiem lipca, na Facebooku restauracji zamieszczono informację o planowanym zamknięciu lokalu. – Z głębokim smutkiem informujemy, że z końcem lipca zamykamy naszą restaurację. Była to dla nas wyjątkowa podróż pełna smaków i niezapomnianych chwil – przeczytaliśmy na stronie lokalu.

- Po "Kuchennych rewolucjach” przez miesiąc, dwa było w porządku. Była opinia z "Kuchennych rewolucji”, ludzie chcieli po prostu przyjść, spróbować czegoś nowego, innego. Ostatnie rewolucje w Nowym Targu były chyba jedenaście lat temu. Nic tu nie było takiego, więc przyszli – podkreśla.

Mimo renomy ze strony restauratorki, po trzech miesiącach zainteresowanie nowotarskich klientów zaczęło spadać. - Jak minął trzeci miesiąc to obroty zaczynały spadać i znowu było mało ludzi. W weekendy – sobotę, niedzielę – czasem ci klienci przychodzą. Ale jakby tak popatrzeć od poniedziałku do piątku to słabo. Też późnej zamknęliśmy w poniedziałki, żeby ograniczyć koszty. I tak to nie pomogło.

- Słabe obroty, koszty. Wszystko rośnie do góry, tak samo i wypłaty dla pracowników, i koszty prądu, gazu. Wszystko idzie w górę, a klientów nadal nie ma – tak decyzję skomentował drugi z właścicieli "Szynku”.

Jeden z Kamilów był jednocześnie szefem kuchni i właścicielem lokalu. Wiązało się to z jego stałą obecnością na terenie restauracji, która była otwarta prawie w każdy dzień tygodnia. – Z czegoś takiego się nie da wyżyć. Po drugie też ile tu będzie siedział – psychicznie i emocjonalnie był zdruzgotany. Kto by dał radę pracować dwa lata na kuchni, w lokalu, w piwnicach praktycznie siedem dni w tygodniu, żeby to jakoś ciągnąć do przodu – wyjaśnia właściciel.
- Więc postanowiliśmy, że musimy się zamknąć, bo nas nie stać na to by utrzymać ten lokal. Pomysł był, wszystko było, walczyliśmy ile mogliśmy, ale nie da się po prostu – podsumował decyzję Kamil.

Właściciele restauracji nie planują wiązać swojej przyszłości z prowadzeniem firmy w branży gastronomicznej. - Po tym doświadczeniu i po problemach finansowych, które nastały przez ten lokal – jakiś kredyt, zadłużenia wobec dostawców – stwierdziliśmy, że z gastronomią dajemy sobie spokój.

- Na razie dajmy sobie spokój, zobaczymy co przyniesie los i co będzie dalej. Trzeba iść do pracy, pracować i zarabiać, aby spłacić wszystko co mamy – dodaje Kamil, szef kuchni i współwłaściciel lokalu.

Pomimo decyzji o zamknięciu restauracji, dla szefa kuchni, Kamila otwiera się nowa droga do kariery w branży gastronomicznej. - Rozwija się nowa ścieżka. Po tym programie też był dosyć doceniony przez Magdę Gessler i teraz ma dużo ofert pracy gdzieś w restauracjach. Może pójdzie w tym kierunku, żeby pracować w lepszej restauracji - tak możliwości kolegi podsumował drugi z Kamili.

Izabela Pudzisz
Może Cię zainteresować
zobacz także
komentarze
nowotar26.07.2024, 16:57
Piszecie tylko,że było drogo.Nie róbcie fermentu,bo jak kierownik powiedział,że wszystko będzie tańsze,to wasza wina,bo się nie uśmiechacie.
Bonio25.07.2024, 23:56
Ostatnio sanepid zamknął jedna restauracje w NT, otworzyła się ponownie i ciągle jest tam pełno. Trzeba trafić w klientelę mało wymagającą, iść w ilość, a nie w jakość
Maria25.07.2024, 18:11
Dwa razy wybrałam się do nich i dwa razy było zamknięte. Pracowali kiedy chcieli...
xxxx25.07.2024, 15:07
Przecież ona większość restauracji wykończyła.
Nowy Targ25.07.2024, 13:25
Wcześniej dobre 10 lat temu była tam knajpa meksykańskia i było tam bardzo fajnie byli bardzo popularni ale się przenieśli w inne miejsce. A potem po nich została taka pustka i nikt już więcej nie utrzymał tam biznesu
x25.07.2024, 08:11
Większość chce domowych tanich obiadów tacy są klienci w okolicy Nowego Targu w Zakopanem może mieliby szanse lub w Krakowie po rewolucjach
z tąd24.07.2024, 19:59
Pysznie, domowo, tanio, dużo można zjeść w N.Targu.Bar na starej zajezdni,starej targowicy u Józka(polecam wątróbkę). Szkoda że w niedziele zamknięte ale szacun dla pracodawcy że pracowniką daje wolne.Zarabiają się w tygodniu. U Jaśka w pobliżu w niedziele jest otwarte na skrzyżowaniu Długiej z Ogrodową. Geslerka tylko szkodzi.Pączek u niej ponad 40 zeta a u nas 5, przepyszny. Widzę jak nimi zajadają się turyści u nas na rynku.Cała Polska o tym wie.
Kinga24.07.2024, 19:03
Dajcie chłopakom spokój,brawa za odwagę, że zaryzykowali. Bo w tych czasach to bojno co kolwiek otwierać. Życzę Im powodzenia na przyszłość.
mowa24.07.2024, 15:19
To była knajpa męska i mięsna. Nie było oferty dla kobiet. A kto najczęściej przesiaduje w knajpkach? Kobiety. Mnie taki efekt metamorfozy w ogóle nie dziwi. No i nazwa. 100 razy lepsza była Na winklu, a ta jakaś przecudaczona i pretensjonalna, fuj
Smakosz24.07.2024, 14:37
Z tąd , oczywiście masz rację, każdy ma coś najlepszego, tak jak dla mnie u Romka barszcz z ziemniakami kraszonymi, ale wiesz, teraz u gestkerowwj dadzą 2cm mięsa przyprawią kwiatkiem, obok 3 kropelki sosu i 100 zł i wszyscy będą ochać i achać, to tak jak w tej bajce Andersena, trzeba ludziom otworzyć.
Jasia24.07.2024, 13:51
Klient zapłaci za dobrą jakość ale tu jakości nie było a sam lokal ciasny i nie zachęcał. Są knajpy w NT czy na Podhalu o podobnych cenach i mają się dobrze ale więcej oferują
New targ city24.07.2024, 13:22
Było za drogo. Atmosfera była miła, ale było za drogo o 10zl na wszystkim. Źle sobie to policzyli - najpierw ma być taniej żeby ludzi przyzwyczaić do miejsca, żeby się kojarzyło miło, ludzie naprawdę lubią spędzać czas w knajpach.. a później można podnosić ceny, jak już się ma masę stałych klientów..
z tąd24.07.2024, 13:03
@Smakosz.Masz sto procent racji ale obok Rumcajsa u Jurca są najlepsze flaki, ozorki na świecie.Geslerowa na pewno o nich słyszała ale za cienka jest żeby się tam pojawić.Zresztą po co?Żeby spitolić?
12324.07.2024, 11:09
Mam 40 lat i pije dwa piwa przy weekendzie. Zawsze kulturalnie z równieśnikami po cieżkim tygodniu pracy. Sobota pije piwo z 3 kolegami a kelner który ewidentnie liczył na klientów jedzących a nie tylko pijących był niemiły i zwrócił nam uwagę ze za głośno dyskutujemy. Jest 22 w nocy w sobotę a gość nas ucisza. Dyskutowaliśmy ze sobą siedzac we 4 przy małym stoliku. Normalna rozmowa od czasu do czasu jakiś śmiech.
Wiecej nie przyszliśmy.
Smakosz24.07.2024, 11:09
Pan Rumcajs ma najlepszą restaurację z mega smaczną kuchnią w całej malopolsce nie ma równej sobie Rumcajs The Best!!!!!!!!!
do KNT24.07.2024, 10:57
Jak słaba? Jak ktoś jeszcze dobrze nie wystartuje, a już na billboardach się wiesza, że jest najlepszą knajpą w mieście, to nie możę się to skończyć inaczej. Ludzie nie lubią bufonów i sami ocenili. Dobrze ktoś napisał, że był tam Meksyk, miejsca brakło, przeniósł się w zasadzie w totalne zad...e prawie, że nie po drodze, a codziennie pełny ludzi. Kwestia podejścia do klienta i jakości serwowanych usług. Całe szczęście, że panowie sobie już gastronomię odpuszczaja.
Janosik24.07.2024, 10:49
Celebryci z TVN-u, idole pospólstwa, dalej im wierzcie. Słuchajcie co mówi Wojewódzki, Gesler, Szczuka Kazimiera. Oni Was zaprowadzą do dobrego świata. Przy okazji ściemniają politycznie. Wierzcie im, naśladujcie ich, głosujcie jak każą. Zajdziecie tam, gdzie zaszły te Rumiane i Absynty. Czyli w przepaść, jak lemingi ze znanej gry.
Smakosz mielonego24.07.2024, 10:14
Najlepsza jest prostota, popatrzcie na bar na ulicy Ogrodowej, proste dobre jedzenie i kolejki non stop, a te jedzenia pszczółki Mai, i te jej ustawki rewolucyjne to się nadają do ........a , trochę się dziwię że ktoś się jeszcze na to nabiera i szkoda właścicieli że poszli pod górkę zamiast iść z górki, człowiek (oby) uczy się na błędach
Polaczek24.07.2024, 09:44
Dziwnym trafem ta lokalizacja nie przynosi szczęścia. Żadna restauracja się tam długo nie utrzymała. Albo właściciele kamienicy..
Osiol24.07.2024, 09:30
Przecież tu najniższa krajowa dookoła to z pustego i Salamon nie naleje
maggi24.07.2024, 07:20
Nazwa lokalu, to w skrócie [RiP].
com24.07.2024, 07:17
To nie Kraków czy inne duże miasto żeby działać na cenach po Kuchennych Rewolucjach i to było wiadome juz od razu po zobaczeniu cennika. Jakoś dużo knajp w Nowym Targu działa, rozwija się i ma klientów.. wystarczy aby jedzenie było dobre, "domowe" oraz także w dostawie.
jo23.07.2024, 22:11
a gdzie to było? Pierwsze słyszę
Marek23.07.2024, 22:09
Jedzenie było mega drogie za czasów prowadzenia restauracji ,,Na Winklu" przez gwiazdora Krauzowicza. Chłopaki jakoś podnieśli ten lokal do góry i naprawdę się starali ale rynek nowotarski lubi knajpy które idą w ilość a nie w jakość
Obiektywny23.07.2024, 21:55
Dostaliście wszyscy jak nie 500+ to tarcze ale było źle bo 8 gwiazdek ważniejsze to proszę bardzo teraz będzie lepiej;))
Miastowy23.07.2024, 21:01
Po rewolucjach Geslerowej w Nowym Targu padła też restauracja Absynt mimo że mieli wlasny lokal
Anka23.07.2024, 20:44
Niestety ceny żywności, a więc także tego, z czego się gotuje w restauracjach są tak makabryczne, że wcale mnie nie dziwi, iż ta restauracja, jak i wiele innych padła. Niemiecki "dobrobyt" zafundowany nam przez postępowego Tuska zrobił swoje. "ekologiczny" prąd, "ekologiczna" żywność, itd...
Tapecoarka23.07.2024, 20:37
Polityczne trolle jak zawsze swoje...

Klientela zadecydowała, inne restauracje które nie są tanie nie świecą pustkami. Musi być jakość, za nią klient jest w stanie zapłacić. Jak jest cena wysoka a jakość słaba to niestety tak się kończy.
mad max23.07.2024, 20:33
Czego się Madzia w NT dotknie to to się zamyka...
Knt23.07.2024, 20:28
Nic dziwnego, ciężko się utrzymać jak lokal otwierają np od 15 a dookoła tyle ludzi obiady zamawia, Urząd pod nosem i nic, słaba reklama, danie dnia samo drugie ok 30 zł a tu z zupą by pasowało. Np. Kto da ok 30 zł za jajko sadzone z ziemniakami... A reszta menu droga, trzeba było na dostawy bardziej się przystosować
Krytyk23.07.2024, 19:03
Jeśli klientów traktuje się chamsko i odpisuje się im na wiadomości tak, jakby się było pępkiem świata, to się tak kończy rumakowanie. W Nowym Targu opinia idzie z prędkością światła. Trzeba było przyjść i zapytać, to bym wam powiedział że te kilkadziesiąt koła wydane na Gesslerową was nie uratuje. Niestety, ale jedzenie to coś, do czego ludzie muszą mieć 100% zaufania. Wy tego nie daliście więc po prostu bez łzy w oku żegnamy.

Ps. Wiele lokali w Nowym Targu ma się świetnie. Ceny rosną, a klientów nie ubywa. Kwestia tego o czym pisałem wyżej.
nowotarżanin23.07.2024, 18:57
szkoda chłopaków Geslerka nie czyni cudów o tym trzeba pamięta ,lansuje tylko siebie
*****23.07.2024, 18:34
Wczesniej byl tam lokal z kuchnia meksykanska i hulal az milo...przeniesli sie i dzialaja...wiec co jest nie tak? Miejsce dobre dwie szkoly...centrum miasta...tylko z parkingiem problem
Niezadowolony klient23.07.2024, 17:33
Nic dziwnego że padli! Osobiście z rodziną chciałem zjeść późny obiad w tym lokalu z menu Magdy Gessler i niestety otrzymałem odpowiedz że niema wspomnianego menu ponieważ wszystko już się sprzedało i nikt im nie dostarczy towaru! Więc wyszliśmy głodni i pojechaliśmy na kurczaki z USA.
Baba23.07.2024, 17:31
Nagle po 15 pazdziernika ludzie zorientowali sie ze jest potworna drozyzna a wczesniej im jakos nie przeszkadzala a od 2 lat jest wariactwo.Niedlugo Tuska obwiniac beda za swoj rozwod albo ze dzieciaki paska na swiadectwie nie dostaly .Jeden czlowiek winny wszystkiemu a wszyscy swiete krowy
ja23.07.2024, 17:26
W tej restauracji było za drogo, pewnie też i dlatego było mało klientów
S-40023.07.2024, 17:14
Problemem dla nas pisał lewicowy publicysta jest to że Polakom żyje się dobrze tak wiec nowe władze po 13 XII 2023 skutecznie rozwiązuję ten problem
robert23.07.2024, 17:03
Napiszcie do Tuska obiecywał obniżkę podatków, ceny benzyny, energii i gazu i to od razu.
Jan tek.23.07.2024, 17:00
Żeby był ruchu w konsole knajpie, musi być dobre jedzenie i dobry klimat. Widocznie tu tego nie było. Klienci decydują i tyle. Polityka nie ma tu nic do rzeczy, jakby niektórzy komentujący chcieli.
strażak dyndu dyndu23.07.2024, 16:59
Państwo polskie wyssie co do grosza . Zusy podatki itd . Horendalne koszty prowadzenia działalności .
anonim23.07.2024, 16:59
Niestety nawet Magda Gesller nie pomoże jak posiłki bez smaku... Takie szpitalne jedzenie...
Ruska łonuca23.07.2024, 16:55
Przy wzrostach o 50%.... tylko branża fundenarna
fikcja23.07.2024, 16:50
pinokio Was załatwił dla dobra innych
Górol23.07.2024, 16:45
Mam propozycję do właścicieli - prześlijcie sobie wszyscy nawzajem CZERWONE SERDUSZKA, UŚMIECHNIJCIE SIĘ DO SIEBIE i od razu humory się Wam poprawią. Generalnie macie być uśmiechnięci i szczęśliwi, a wtedy jak ręką odjął życie będzie łatwiejsze, tańsze i przyjemniejsze, a biznes zacznie się sam kręcić!
Przypadkiem nie dopuszczajcie myśli, że pisząc to powyżej daję tym samym powody aby mnie uważać za idiotę. Bynajmniej to nie ja, a kilka milionów Polaków 15 października w takie debilizmy wierzyło. Więc to nie ja jestem autorem takiego sposobu na podejście do życia, tylko Ci, którzy uwierzyli w te debilizmy wygłaszane przez grupkę cynicznych aparatczyków, którym niestety kilka mln. Polaków powierzyło losy państwa polskiego.
Kończąc, przesyłam wszystkim CZERWONE SERDUSZKA oraz UŚMIECHY!!!
JA23.07.2024, 16:23
Dzis jak nie masz swojego lakalu i dobrego miejsca z parkingiem to cieżko jest cokolwiek zrobić .
Smakosz23.07.2024, 16:20
No niestety, w dzisiejszych czasach może utrzymać się, kto ma własny lokal i proste tanie obiady typu Rumcajs, u Romka, Jurzec i takie, reszta wcześniej czy później padnie, już wszystko jest za drogie, a to dopiero początek, witamy w uśmiechniętej Polsce
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl