ZAKOPANE. Dziesięciu baców przystąpiło ze swoimi serami do konkursu na najlepszy oscypek. Konkurs wygrał po raz drugi baca z Bańskiej Niżnej, który owce wypasa na Równi Szaflarskiej w Nowym Targu.
- Pasterstwo to krajobraz gór, a smakiem gór jest oscypek i bryndza. Jest on wyrabiany od pokoleń, przez 500 lat bez zmian. Chcemy przypomnieć to co jest w Polsce piękne, dobre i tradycyjne. Oscypek każdy baca będzie chwalił swój, le musi mieć sprężystość, kolor, smak, oczkowanie. Wszystko to składa się na wybranie jednego najlepszego oscypka - mówił Andrzej Gąsienica-Makowski, były starosta tatrzański.Tegoroczne jury po spróbowaniu i obejrzeniu wszystkich serów był wybrany ten najlepszy. Okazało się, że wyrobił go Stanisław Pawlikowski i drugi raz zdobył nagrodę za najlepszego oscypka.- Każdy ma swój przepis na zrobienie sera i wyrobienia oscypka. Każdy ma swoja wiedzę i umiejętność. Trzeba mieć ręce artysty, żeby oscypek był ładny i wiedzę, żeby był dobrze zrobiony - mówił Pawlikowski z Bańskiej Niżnej, który owce wypasa na Równi Szaflarskiej w Nowym Targu.
Wybory najlepszego oscypka odbyły się w ramach trwających w Zakopanem Europejskich Targów Produktów Regionalnych.
e/s