15.08.2024, 18:57 | czytano: 8942

Baca Stanisław Pawlikowski wyrabia najlepsze oscypki (zdjęcia)

Stanisław Pawlikowski z wnukami / fot. Marcin Szkodziński
ZAKOPANE. Dziesięciu baców przystąpiło ze swoimi serami do konkursu na najlepszy oscypek. Konkurs wygrał po raz drugi baca z Bańskiej Niżnej, który owce wypasa na Równi Szaflarskiej w Nowym Targu.
- Pasterstwo to krajobraz gór, a smakiem gór jest oscypek i bryndza. Jest on wyrabiany od pokoleń, przez 500 lat bez zmian. Chcemy przypomnieć to co jest w Polsce piękne, dobre i tradycyjne. Oscypek każdy baca będzie chwalił swój, le musi mieć sprężystość, kolor, smak, oczkowanie. Wszystko to składa się na wybranie jednego najlepszego oscypka - mówił Andrzej Gąsienica-Makowski, były starosta tatrzański.
Tegoroczne jury po spróbowaniu i obejrzeniu wszystkich serów był wybrany ten najlepszy. Okazało się, że wyrobił go Stanisław Pawlikowski i drugi raz zdobył nagrodę za najlepszego oscypka.

- Każdy ma swój przepis na zrobienie sera i wyrobienia oscypka. Każdy ma swoja wiedzę i umiejętność. Trzeba mieć ręce artysty, żeby oscypek był ładny i wiedzę, żeby był dobrze zrobiony - mówił Pawlikowski z Bańskiej Niżnej, który owce wypasa na Równi Szaflarskiej w Nowym Targu.

Wybory najlepszego oscypka odbyły się w ramach trwających w Zakopanem Europejskich Targów Produktów Regionalnych.

e/s
Może Cię zainteresować
komentarze
fred06.12.2024, 09:13
No może najlepszy tylko tern co na konkurs jest podany a reszta to takie wszystkie jak inne nie jadalne
wędrowca22.08.2024, 08:04
Jeżeli ktoś pisze podając oscypki z Rusinowej Polany za wzór - to jeszcze dużo szlaków musi przejść i dużo poznać.
Pozdrawiam tą osobę.
Górol16.08.2024, 18:39
A moim zdaniem najlepsze oscypki są nad morzem.
pomyśl zanim coś chlapniesz16.08.2024, 08:28
Ci arbitrzy to chyba kosmici i nie mają bladego pojęcia jak wygląda prawdziwy dobry oscypek , albo przed konkursem wypili za dużo żyntycy? Gratuluj oceny panu Stanisławowi, bo konkurs konkursem i trza uszanować jego wynik . Niemniej jednak od lat jako smakosz tego regionalnego wyrobu stwierdzam ,że najlepsze oscypki i najlepsza żyntyca na Podhalu to w dwóch miejscach równolegle jest w bacówce u Pani Mari Ptasiowej jadąc w kierunku Doliny Chochołowskiej , a druga bacówka to na Rusinowej Polanie w Tatrach .Tych to nikt od lat nie pobije i te bacówki bez konkursów wygrywają bezkonkurencyjnie i reklamy im nie trza a moje uznanie proszę nie odbierać jak o reklamę .
MIEJSCOWY15.08.2024, 22:03
No wypasanie przy zakopiance SAMO ZDROWIE A OSCYPKI ROSKOSZ PODNIEBIENIA
Sasiadka15.08.2024, 21:52
Gratulacje panie Staszku.
My, cepry15.08.2024, 20:00
GRATULUJEMY!
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl