09.05.2025, 14:29 | czytano: 3544

"Bacomat" w Zakopanem. Górale kręcą głowami: oscypka tu nie znajdziesz (zdjęcia)

Zdj. Marcin Szkodziński
W Zakopanem stanął nietypowy automat - tzw. ?bacomat", w którym można kupić lokalne sery. Problem w tym, że oscypków tam nie ma. Zamiast nich - hermetycznie pakowane gołki, korbce, słoiki miodu i pamiątki z napisem "Zakopane". Górale nie kryją zdziwienia: prawdziwy oscypek sprzedaje się w bacówce, nie z maszyny.
W Zakopanem, na Olczy pojawił się automat do sprzedaży regionalnych produktów, nazwany marketingowo "bacówkomatem". Z zewnątrz przypomina klasyczny vendingowy automat - kolorowy, z grafikami. Wewnątrz zaś brak tego, co obiecuje nazwa.
Zamiast tradycyjnych oscypków, w chłodzonej przestrzeni znajdują się próżniowo pakowane gołki i korboce, a także słoiki miodu i drobne pamiątki. Dla niektórych - wygoda. Dla innych - profanacja tradycji.

- To nie są oscypki. To może być ser owczy, ale oscypek to ser wyrabiany zgodnie z recepturą, sezonowy, wędzony i dojrzewający. I przede wszystkim - prosto od bacy, z bacówki, nie z automatu - mówi jeden z zakopiańskich baców.

Rzeczywiście, aby produkt mógł legalnie nosić nazwę "oscypek", musi spełniać szereg wymogów określonych przez unijną ochronę oznaczeń geograficznych. To m.in. użycie mleka owczego, ręczny wyrób w bacówce w sezonie letnim i odpowiednie dojrzewanie. Gołka czy korbacz mogą być podobne w smaku, ale nie spełniają tych norm.

Pomysł automatu wzbudził mieszane reakcje także wśród mieszkańców. Jedni chwalą wygodę i dostępność lokalnych produktów poza sezonem. Inni mówią wprost - to turystyczna atrapa, która nie ma nic wspólnego z góralską tradycją.
- Oscypek to nie tylko smak, to też historia, zapach dymu z bacówki, rozmowa z bacą. Automat nie zastąpi tej atmosfery - mówi mieszkanka Zakopanego.

Jak na razie "bacomat" wzbudza więcej kontrowersji niż apetytu.

e/s
Może Cię zainteresować
komentarze
Odeon11.05.2025, 22:10
Chyba sobie jaja robisz Andrzej. Turysta miał rację. Piszę się bunc, takie słowo spod samiuśkich Tater.Wołosi nazwali konie i nauczyliśmy Francuzów jeść widelcem.
jyndrek11.05.2025, 20:33
@Turysta
Ale to właśnie turyści zaczęli nazywać wszystkie sery na bacówce oscypkami. Pamiętam, jak baca miał do sprzedania bundz. Przychodzi turysta i mówi poproszę tego oscypka. Baca mu tłumaczy, że to nie oscypek, a oscypki jeszcze się wędzą. Turysta jednak kupił ten bundz, a przed bacówką jego znajomi zachwalali, jaki smaczny ten nowy oscypek.
Turysta11.05.2025, 10:37
No to się uderzcie we własną pierś:
1. z tego co przeczytałem, nikt nie obiecuje że w tym automacie są oscypki - tak jak na większości przydrożnych straganów, gdzie oferujecie "scypki", "serki góraldkie" itp. W porównaniu do "scypków" to ten automat chyba uczciwszy.
2: ile to razy miałem w różnych bacówkach następującą rozmowę:
- macie oscypki?
- tak.
- to poproszę dwa
na co "baca" wciska mi gołki i ja mu muszę tłumaczyć, co to jest oscypek, którego czasami on w ogóle nie wyrabia. Gdybyście szanowali tę nazwę, to nie musielibyście tłumaczyć turystom, że w tym automacie nie ma oscypków a teraz to nie macie możliwości ich przekonać.
3. Takie automaty z lokalnymi serami to widywałem na Słowacji w zabitych dechami wsiach już kilka lat temu. Żadna nowość.
Pędziwiatr10.05.2025, 16:52
Serki sprzedawane w automacie i sklepach nie posiadają wystarczającej ilości żywych kultur bakterii.
Atoni10.05.2025, 09:55
Lokalni pszczelarze miodu też nie wybierali w tym sezonie. Pewnie wszystko made on PRC
Kryn09.05.2025, 21:41
Na bacówkach też ściema robiona z gotowej masy serowej. Oscypka na Podhalu ale takiego prawdziwego, dobrego i robionego w higienicznych warunkach nie da się kupić
gość09.05.2025, 19:44
Ja kupuje w sklepie , przebadane .Bacówka bacówce nierówna
Ceper z Cyrhli09.05.2025, 19:00
Gołka białczańska produkowana jest w profesjonalnym zakładzie mleczarskim z zachowaniem warunków higieny podczas produkcji. Kilka lat kupuję i zjadam z apetytem gołki. Bazarowe niby oscypki - często śmierdzą, mają zły smak, wszystko przypadkowe, mimo zachwalania przez handlującego. Dobrą bacówke ze smacznymi oscypkami trzeba chyba szukać ze świecą.
z tu tela09.05.2025, 18:34
@Swój,illkeit.Nie widzieliście nie jesteście w temacie i pitolicie.Kupujcie sobie ,,oscypki,serki,, zafoliowane w marketach,brr,fuj.Większość stoisk przy drodze ma chłodnie.
ilikeit09.05.2025, 16:40
Świetna sprawa, sery należycie chłodzone a nie trzymane godzinami w pełnym słońcu. Jak dla mnie ogromny plus i chętnie skorzystam z takiego automatu.
z tąd09.05.2025, 15:36
Prawdziwy oscypek jest od maja do października(zależy od pogody). Są dziesiątki stoisk z świeżymi serami,miodami przy zakopiance(niektóre czynne całą dobę). Produkty zawsze świeże, nie muszą być foliowane jak w marketach bo schodzą ,,jak na pniu,,. Co za ,,geniusz,,to wymyślił.Fan marketów,fast food gdzie podają paszę do jedzenia?
Swój09.05.2025, 15:11
Mnie się podoba. Fajnie zapakowane, cały czas w chłodni a nie te okopcone spalinami sery przy drogach.
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl