Andrzej Gąsienica Makowski został wybrany prezesem Towarzystwa Produktu Górskiego. Organizacja ma na celu promocję wyrobów pochodzących z terenów górskich.
Już jakiś czas temu towarzystwo, które zrzesza kilkadziesiąt osób zostało zarejestrowane sądownie. Wśród członków znajdują się wytwórcy wędlin, serów, produktów pszczelarskich i owocowych. Jak mówi Andrzej Gąsienica Makowski, stowarzyszenie chce jeszcze bardziej skorzystać z przepisów Unii Europejskiej, które pozwalają na lepsze traktowanie artykułów górskich, które są wytwarzane zgodnie z tradycją. - Coraz bardziej ludzie doceniają w całej Europie wartość takich produktów – mówi Andrzej Gąsienica Makowski. – Klienci odchodzą od wielkich sieci na rzecz lokalnych pojedynczych wytwórców. My musimy, o to dbać, bo to jest ogromny potencjał.Wiceprezesem Towarzystwa Produktu Górskiego został wybrany Grzegorz Pabis, sekretarzem Józef Michałek, a skarbnikiem Zofia Kukucz.
js/