06.03.2016, 20:23 | czytano: 3495

Podhalańskie jagnięta pojadą niedługo do Włoch

Fot. Michał Adamowski
Już niedługo rozpocznie się na Podhalu doroczny skup jagniąt. Polska jagnięcina blisko 30 lat jest eksportowana do Włoch. W okresie wielkanocnym jest przysmakiem na świątecznych stołach w Italii.
Hodowcy uważają, że prawdziwym sukcesem będzie sprzedanie do Włoch ok. 15 tysięcy sztuk. Niestety, z roku na rok eksport spada. Nic nie wskazuje na to, aby udało się osiągnąć wyniki z czasów, gdy do Włoch jechało 25 tysięcy sztuk i więcej.
Cena skupu zależy od wagi jagnięcia. Im cięższe, tym mniej dostaje hodowca. Są trzy klasy wagowe. Rolnik najwięcej dostaje za jagnięta od 9-14 kilogramów – ok. 10 złotych. Potem cena systematycznie spada. Kolejna kategoria wagowa to 15-18, a następna 19-25 kg.

Największą konkurencję dla Polaków stanowią najwięksi w Europie producenci jagnięciny - Rumuni, którzy hodują około 13 mln owiec.

Skup jagniąt na Podhalu jest organizowany przez Związek Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu oraz Tatrzańsko - Beskidzką Spółdzielnię Producentów "Gazdowie".

Jagnięcina podhalańska od 2012 roku jest wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w całej Unii Europejskiej. Mięso pochodzi od owiec rasy polska górska oraz pierwotnej rasy - cakiel.

js/
Może Cię zainteresować
komentarze
nic się nie zmienia09.03.2016, 21:42
A co my nie mozemy zjeść w Polsce i tu na Podhalu , tylko brzuchy pasibrzuchom będziemy napełniać .Nic sie nie zmienia . Jak było tak jest , czy PSL , czy PIS .
pol09.03.2016, 14:07
Jagnięcina jest najdroższym mięsem na zachodzie.Nam pozostały kurczaki i wieprzowina.A pamiętam czasy gdy śmiano się z tych ,że jedzą baraninę.
Ba/co09.03.2016, 10:04
Jagnięta do Włoch tirami a barany do Austrii Niemiec jadą sami ;)
Leming doskonały07.03.2016, 12:29
Co to za jagnię 19 - 25 kg ??? - przecież to STARY baran lub owca ;)
nowotarzanka07.03.2016, 10:23
Do CAKIEL-Piekny wiersz i taki bardzo prawdziwy,gratuluje.
Zulu07.03.2016, 09:08
Dlaczego nie mogę kupić jagnięciny w NT?
CA KIE L06.03.2016, 23:33
Wielu zacnych makaroniarzy
Na Wielkanoc owcę smaży
U nas z ciasta drożdżowego
U nich z jagnięcia polskiego

A kochany nasz Dąbrowski
Z ziemi Włoskiej aż do Polski
A odwrotnie Pan Tirowiec
Stąd wywozi masę owiec

Smaczne ,tanie no i zdrowe
Podhalańskie i rasowe
Z naszej pięknej super rasy
Wypiec można rarytasy

Hej Polacy co za fochy
Chcecie dobrze mieć jak Włochy
Wiwat Polska Jagnięcina
W CAŁEJ UNII LEPSZEJ NI MA
I Ty06.03.2016, 22:50
I po co ten artykuł? Żeby Podhale wk...?
Smakosz06.03.2016, 21:43
Po knajpach u nas baranina z Nowej Zelandii.Ceny za szaszłyk nie z .tej ziemi.Chore.
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl