ZAKOPANE. Ok. 90 wystawców z całej Europy zaprezentuje swoją tradycyjną żywność podczas 7. Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Wydarzenie rozpocznie się jutro na Dolnej Równi Krupowej i potrwa do poniedziałku 15 sierpnia. Patronuje mu Podhale24.
- Na targach znajdą się produkty tradycyjne wytwarzane na terenie Unii Europejskiej. Będą to wyroby najwyższej jakości, naturalne, bez konserwantów, bez chemii - mówi dyr. Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Turystyki Helena Buńda podkreślając, że tego rodzaju żywność nie jest dostępna w powszechnej sprzedaży.Organizatorzy przypominają, że to także doskonała okazja do zapoznania się z dziedzictwem kulinarnym różnych regionów Europy. Będzie można węgierskie, włoskiego czy austriackiego wina, słowackiego piwa, rumuńskiej bryndzy, portugalskich dżemów i miodów, węgierskich wędlin, czy ukraińskiej chałwy.Ale Targi to nie tylko kulinaria, bo nie zabraknie również wyrobów rękodzieła ludowego, czy typowego dla danego regionu Europy. Swoje stoiska będą mieli m. in. rękodzielnicy z Białorusi i Ukrainy. Zaplanowano warsztaty z tkania gobelinów, szydełkowania, bibułkarstwa, pokazy sztuki snycerskiej, prezentację haftu i kowalstwa artystycznego. Targom towarzyszyć będą występy zespołów regionalnych z kilku powiatów oraz zespoły góralskie.
Jedną z niewątpliwych atrakcji będzie spektakularny pokaz kulinarny Tatrzańskich Mistrzów Kuchni zaplanowany na niedzielne popołudnie, w którym wezmą udział mistrzowie z kilkunastu renomowanych hoteli i pensjonatów. Koordynatorem pokazu jest Rafał Dorociuk. W ramach "dnia włoskiego" swoje pokazy przygotuje Villa Toscana a Litworowy Staw zaprezentuje specjały kuchni regionalnej.
Podczas Targów odbywa się także Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, który otwiera barwny korowód. Ta cześć wydarzenia poświęcona serom to m. in. pokazy produkcji osypka, różne sposoby jego zastosowania w kuchni, zawody z udziałem baców oraz publiczności. Przykładowo - "próba smaku", czyli konkurs na najlepszy oscypek, gdzie brane są pod uwagę: wielkość, kształt i kolor osypka, inne zadowy - "pucenie oscypka”, "dojenie i strzyżenie owiec" - to zmagania baców, juhasów i honielników. Przez cały czas trwania Festiwalu odbywają się występy zespołów regionalnych, degustacja potraw góralskich oraz oscypka, bundzu i żętycy. Nagrody przyznawane są przez komisję konkursową składającą się z baców, starosty tatrzańskiego, inspektora weterynaryjnego, ale i publiczności. Podczas Targów przeprowadzany jest też konkurs "Na najlepszy produkt Europejskich Targów Produktów Regionalnych".
Program VII Europejskich Targów Produktów Regionalnych
czwartek 11 sierpnia
Dzień na słowackim Spiszu
11:00 Otwarcie terenu Targów
11:00 - 18:00 Popularyzacja wiedzy o naturalnej żywności - Wyroby Naturalne Polska
12:00 - 18:00 Piknik Tatrzański
12:00 - 18:00 Warsztaty rękodzielnicze: snycerstwo - Andrzej Kuźma
12:00 - 18:00 Prezentacja regionów na słowackim Spiszu
Zespół Alimach przedstawi taniec historyczny
Zespół La Speranza, to muzyka i śpiew o czasach historycznych i współczesnych
Występy kataryniarza i produkcja srebrnych monet słowackiego mincerza
Zespół z Prywatnej Szkoły Fantazja
14:30 - 16:30 Pokaz kuchni regionalnej: Restauracja Villa Toscana
15:00 - 15:15 Oficjalne otwarcie VII Europejskich Targów Produktów Regionalnych
17:00 - 18:30 Występy zespołów regionalnych: im. Klimka Bachledy oraz Małe Klimki
20:00 Koncert zespołu THE POSTMAN
piątek 12 sierpnia
Dzień Zaprzyjaźnionych Powiatów
11:00 Otwarcie terenu Targów
11:00 - 18:00 Promocja Zdrowego Trybu Życia - prezentacja Podhalańskiej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nowym Targu:
Warsztaty studentów architektury - prezentacja stylu zakopiańskiego
Porady pielęgniarskie
Warsztaty plastyczne dla dzieci
Zabawy ruchowe dla dzieci
11:00 - 18:00 Dzień Powiatu Jędrzejowskiego
Występ zespołu Koła Gospodyń Wiejskich z Rakoszyna - Gmina Nagłowice
Warsztaty rękodzielnicze: koronczarstwo i kwiaty z bibuły
Wystawa obrazów Zbigniewa Kasprzaka z Jędrzejowa oraz warsztaty malarskie
Występ młodzieży z Zespołu Placówek Oświatowych w Nagłowicach
11:00 - 18:00 Popularyzacja wiedzy o naturalnej żywności - Wyroby Naturalne Polska
12:00 - 18:00 Piknik Tatrzański
12:00 - 18:00 Warsztaty rękodzielnicze: snycerstwo - Andrzej Kużma
12:00 - 21:30 Kawiarnia TARGOWA COMMERCIO
13:00 - 15:00 Pokaz kuchni regionalnej: Karczma Litworowy Staw
15:00 - 15.30 Występ Koła Gospodyń Wiejskich Korytniczanki
15:30 - 17:30 Pokaz kulinarny Dominiki Wójciak, zwyciężczyni III polskiej edycji programu Master Chef
17:30 - 18.00 Poznajemy, smaki regionów - pokaz i degustacja miodów Rodzinnego Gospodarstwa Pasiecznego Dolina Tatr
20:00 Koncert zespołu EXIGO
sobota 13 sierpnia
U Berdy w warsztacie
11:00 Otwarcie terenu Targów
11:00 - 18:00 II Kowalskie spotkania pamięci Jacka Biernacika - warsztaty kowalstwa artystycznego
11:00 - 18:00 Popularyzacja wiedzy o naturalnej żywności - Wyroby Naturalne Polska
12:00 - 18:00 Warsztaty rękodzielnicze: snycerstwo - Andrzej Kuźma
12:00 - 18:00 Piknik Tatrzański
12:00 - 18:00 Warsztaty rękodzielnicze: krawiectwo, hafciarstwo - BERDA FOLK
12:00 - 21:30 Kawiarnia TARGOWA COMMERCIO
12:00 Otwarcie Konkursu na Najlepszy Produkt Spożywczy VII Europejskich Targów Produktów Regionalnych
13:00 - 15:00 Pokaz kuchni regionalnej : Karczma Biały Potok
15:00 - 15:30 Występ zespołu regionalnego Młode Bartusie
15:30 - 16:30 "FOLUSZ" pokaz wyrobów sukniano - wełnianych - BERDA FOLK
16:30 - 17:00 Występ Podhalańskiego Zespołu Góralskiego "HARNASIE" z Suchego im. Anieli Gut-Stapińskiej
17:00 - 18:00 "SKIJE" pokaz strojów sportowych - BERDAX
20:00 Występ zespołu TABOR
niedziela 14 sierpnia
Dzień Tatrzański
11:00 Otwarcie terenu Targów
11:00 - 18:00 II Kowalskie spotkania pamięci Jacka Biernacika- warsztaty kowalstwa artystycznego
11:00 - 18:00 Popularyzacja wiedzy o naturalnej żywności - Wyroby Naturalne Polska
12:00 - 18:00 Piknik Tatrzański
12:00 - 18:00 Warsztaty rękodzielnicze: snycerstwo - Andrzej Kuźma
13:00 - 15:00 Pokaz kuchni regionalnej: Karczma Widokowa Szymkówka
12:00 - 21:30 Kawiarnia TARGOWA COMMERCIO
13:00 - 15:00 Warsztaty rękodzielnicze - gobeliniarstwo Dorota Opitz
15:00 - 17:00 Warsztaty rękodzielnicze - robótki na szydełku Edyta Majgier
15:00 - 15:30 Występ zespołu regionalnego Turnie ze Starego Bystrego
15:30 - 17:30 Pokaz kulinarny Tatrzańskich Mistrzów Kuchni
18:00 - 18:30 Ogłoszenie wyników Konkursu na Najlepszy Produkt Spożywczy VII Europejskich Targów Produktów Regionalnych
18:30 - 19:00 Występ zespołu regionalnego Mali Holni z Sierockiego
20:00 Koncert zespołu DAGADANA
poniedziałek 15 sierpnia
Dzień Karpacki Produktu Górskiego
11:00 Otwarcie terenu Targów
11:00 - 18:00 Popularyzacja wiedzy o naturalnej żywności - Wyroby Naturalne Polska
12:00 - 18:00 Piknik Tatrzański
12:00 - 18:00 Warsztaty rękodzielnicze: snycerstwo - Andrzej Kuźma
12:00 - 21:30 Kawiarnia TARGOWA COMMERCIO
14:00 - 16:00 Warsztaty rękodzielnicze: bibułkarstwo - Zofia Majerczyk Owczarek
15:00 - 15:45 Parada bacowska
16:00 - 18:00 Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich:
Konkurs na Najlepszy Oscypek
Pokaz pucenia oscypka
Pokaz dojenia owiec
16:15 - 16:45 Występ zespoły regionalnego Biołodunajcanie
16:00 - 17:00 Warsztaty rękodzielnicze: hafciarstwo łowickie - Anna Sejdak
17:30 - 18:00 Występ zespołu dudziarzy Zornica TCKiS JUTRZENKA
18:30 Ogłoszenie wyników Konkursu i oficjalne zakończenie VII Europejskich Targów Produktów Regionalnych
19:00 Koncert zespołu HARNI.
s/ zdj. w tekście - Piotr Korczak