10.08.2016, 14:41 | czytano: 3468

Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem

zdj. Michał Adamowski
ZAKOPANE. Ok. 90 wystawców z całej Europy zaprezentuje swoją tradycyjną żywność podczas 7. Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Wydarzenie rozpocznie się jutro na Dolnej Równi Krupowej i potrwa do poniedziałku 15 sierpnia. Patronuje mu Podhale24.
- Na targach znajdą się produkty tradycyjne wytwarzane na terenie Unii Europejskiej. Będą to wyroby najwyższej jakości, naturalne, bez konserwantów, bez chemii - mówi dyr. Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Turystyki Helena Buńda podkreślając, że tego rodzaju żywność nie jest dostępna w powszechnej sprzedaży.
Organizatorzy przypominają, że to także doskonała okazja do zapoznania się z dziedzictwem kulinarnym różnych regionów Europy. Będzie można węgierskie, włoskiego czy austriackiego wina, słowackiego piwa, rumuńskiej bryndzy, portugalskich dżemów i miodów, węgierskich wędlin, czy ukraińskiej chałwy.



Ale Targi to nie tylko kulinaria, bo nie zabraknie również wyrobów rękodzieła ludowego, czy typowego dla danego regionu Europy. Swoje stoiska będą mieli m. in. rękodzielnicy z Białorusi i Ukrainy. Zaplanowano warsztaty z tkania gobelinów, szydełkowania, bibułkarstwa, pokazy sztuki snycerskiej, prezentację haftu i kowalstwa artystycznego. Targom towarzyszyć będą występy zespołów regionalnych z kilku powiatów oraz zespoły góralskie.

Jedną z niewątpliwych atrakcji będzie spektakularny pokaz kulinarny Tatrzańskich Mistrzów Kuchni zaplanowany na niedzielne popołudnie, w którym wezmą udział mistrzowie z kilkunastu renomowanych hoteli i pensjonatów. Koordynatorem pokazu jest Rafał Dorociuk. W ramach "dnia włoskiego" swoje pokazy przygotuje Villa Toscana a Litworowy Staw zaprezentuje specjały kuchni regionalnej.



Podczas Targów odbywa się także Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, który otwiera barwny korowód. Ta cześć wydarzenia poświęcona serom to m. in. pokazy produkcji osypka, różne sposoby jego zastosowania w kuchni, zawody z udziałem baców oraz publiczności. Przykładowo - "próba smaku", czyli konkurs na najlepszy oscypek, gdzie brane są pod uwagę: wielkość, kształt i kolor osypka, inne zadowy - "pucenie oscypka”, "dojenie i strzyżenie owiec" - to zmagania baców, juhasów i honielników. Przez cały czas trwania Festiwalu odbywają się występy zespołów regionalnych, degustacja potraw góralskich oraz oscypka, bundzu i żętycy. Nagrody przyznawane są przez komisję konkursową składającą się z baców, starosty tatrzańskiego, inspektora weterynaryjnego, ale i publiczności. Podczas Targów przeprowadzany jest też konkurs "Na najlepszy produkt Europejskich Targów Produktów Regionalnych".



Program VII Europejskich Targów Produktów Regionalnych
czwartek 11 sierpnia
Dzień na słowackim Spiszu
11:00 Otwarcie terenu Targów
11:00 - 18:00 Popularyzacja wiedzy o naturalnej żywności - Wyroby Naturalne Polska
12:00 - 18:00 Piknik Tatrzański
12:00 - 18:00 Warsztaty rękodzielnicze: snycerstwo - Andrzej Kuźma
12:00 - 18:00 Prezentacja regionów na słowackim Spiszu
Zespół Alimach przedstawi taniec historyczny
Zespół La Speranza, to muzyka i śpiew o czasach historycznych i współczesnych
Występy kataryniarza i produkcja srebrnych monet słowackiego mincerza
Zespół z Prywatnej Szkoły Fantazja
12:00 - 21:30 Kawiarnia TARGOWA COMMERCIO
14:30 - 16:30 Pokaz kuchni regionalnej: Restauracja Villa Toscana
15:00 - 15:15 Oficjalne otwarcie VII Europejskich Targów Produktów Regionalnych
17:00 - 18:30 Występy zespołów regionalnych: im. Klimka Bachledy oraz Małe Klimki
20:00 Koncert zespołu THE POSTMAN

piątek 12 sierpnia
Dzień Zaprzyjaźnionych Powiatów
11:00 Otwarcie terenu Targów
11:00 - 18:00 Promocja Zdrowego Trybu Życia - prezentacja Podhalańskiej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nowym Targu:
Warsztaty studentów architektury - prezentacja stylu zakopiańskiego
Porady pielęgniarskie
Warsztaty plastyczne dla dzieci
Zabawy ruchowe dla dzieci

11:00 - 18:00 Dzień Powiatu Jędrzejowskiego
Występ zespołu Koła Gospodyń Wiejskich z Rakoszyna - Gmina Nagłowice
Warsztaty rękodzielnicze: koronczarstwo i kwiaty z bibuły
Wystawa obrazów Zbigniewa Kasprzaka z Jędrzejowa oraz warsztaty malarskie
Występ młodzieży z Zespołu Placówek Oświatowych w Nagłowicach
11:00 - 18:00 Popularyzacja wiedzy o naturalnej żywności - Wyroby Naturalne Polska
12:00 - 18:00 Piknik Tatrzański
12:00 - 18:00 Warsztaty rękodzielnicze: snycerstwo - Andrzej Kużma
12:00 - 21:30 Kawiarnia TARGOWA COMMERCIO
13:00 - 15:00 Pokaz kuchni regionalnej: Karczma Litworowy Staw
15:00 - 15.30 Występ Koła Gospodyń Wiejskich Korytniczanki
15:30 - 17:30 Pokaz kulinarny Dominiki Wójciak, zwyciężczyni III polskiej edycji programu Master Chef
17:30 - 18.00 Poznajemy, smaki regionów - pokaz i degustacja miodów Rodzinnego Gospodarstwa Pasiecznego Dolina Tatr
20:00 Koncert zespołu EXIGO

sobota 13 sierpnia
U Berdy w warsztacie
11:00 Otwarcie terenu Targów
11:00 - 18:00 II Kowalskie spotkania pamięci Jacka Biernacika - warsztaty kowalstwa artystycznego
11:00 - 18:00 Popularyzacja wiedzy o naturalnej żywności - Wyroby Naturalne Polska
12:00 - 18:00 Warsztaty rękodzielnicze: snycerstwo - Andrzej Kuźma
12:00 - 18:00 Piknik Tatrzański
12:00 - 18:00 Warsztaty rękodzielnicze: krawiectwo, hafciarstwo - BERDA FOLK
12:00 - 21:30 Kawiarnia TARGOWA COMMERCIO
12:00 Otwarcie Konkursu na Najlepszy Produkt Spożywczy VII Europejskich Targów Produktów Regionalnych
13:00 - 15:00 Pokaz kuchni regionalnej : Karczma Biały Potok
15:00 - 15:30 Występ zespołu regionalnego Młode Bartusie
15:30 - 16:30 "FOLUSZ" pokaz wyrobów sukniano - wełnianych - BERDA FOLK
16:30 - 17:00 Występ Podhalańskiego Zespołu Góralskiego "HARNASIE" z Suchego im. Anieli Gut-Stapińskiej
17:00 - 18:00 "SKIJE" pokaz strojów sportowych - BERDAX
20:00 Występ zespołu TABOR

niedziela 14 sierpnia
Dzień Tatrzański
11:00 Otwarcie terenu Targów
11:00 - 18:00 II Kowalskie spotkania pamięci Jacka Biernacika- warsztaty kowalstwa artystycznego
11:00 - 18:00 Popularyzacja wiedzy o naturalnej żywności - Wyroby Naturalne Polska
12:00 - 18:00 Piknik Tatrzański
12:00 - 18:00 Warsztaty rękodzielnicze: snycerstwo - Andrzej Kuźma
13:00 - 15:00 Pokaz kuchni regionalnej: Karczma Widokowa Szymkówka
12:00 - 21:30 Kawiarnia TARGOWA COMMERCIO
13:00 - 15:00 Warsztaty rękodzielnicze - gobeliniarstwo Dorota Opitz
15:00 - 17:00 Warsztaty rękodzielnicze - robótki na szydełku Edyta Majgier
15:00 - 15:30 Występ zespołu regionalnego Turnie ze Starego Bystrego
15:30 - 17:30 Pokaz kulinarny Tatrzańskich Mistrzów Kuchni
18:00 - 18:30 Ogłoszenie wyników Konkursu na Najlepszy Produkt Spożywczy VII Europejskich Targów Produktów Regionalnych
18:30 - 19:00 Występ zespołu regionalnego Mali Holni z Sierockiego
20:00 Koncert zespołu DAGADANA

poniedziałek 15 sierpnia
Dzień Karpacki Produktu Górskiego
11:00 Otwarcie terenu Targów
11:00 - 18:00 Popularyzacja wiedzy o naturalnej żywności - Wyroby Naturalne Polska
12:00 - 18:00 Piknik Tatrzański
12:00 - 18:00 Warsztaty rękodzielnicze: snycerstwo - Andrzej Kuźma
12:00 - 21:30 Kawiarnia TARGOWA COMMERCIO
14:00 - 16:00 Warsztaty rękodzielnicze: bibułkarstwo - Zofia Majerczyk Owczarek
15:00 - 15:45 Parada bacowska
16:00 - 18:00 Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich:
Konkurs na Najlepszy Oscypek
Pokaz pucenia oscypka
Pokaz dojenia owiec
16:15 - 16:45 Występ zespoły regionalnego Biołodunajcanie
16:00 - 17:00 Warsztaty rękodzielnicze: hafciarstwo łowickie - Anna Sejdak
17:30 - 18:00 Występ zespołu dudziarzy Zornica TCKiS JUTRZENKA
18:30 Ogłoszenie wyników Konkursu i oficjalne zakończenie VII Europejskich Targów Produktów Regionalnych
19:00 Koncert zespołu HARNI.

s/ zdj. w tekście - Piotr Korczak
Może Cię zainteresować
zobacz także
komentarze
Paweł13.08.2018, 23:03
Było super poszukuje wystawcy oleju .Proszę o nazwę i adres firmy zgubiłem oleje zakupione na wystawie a wcześniej prubowaliśmy i były bardzo smaczne .
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl