02.06.2017, 15:36 | czytano: 4218

Jak wygląda idealny oscypek? Zakończył się pierwszy etap szkolenia dla juhasów i baców

zdj. Małopolski Urząd Wojewódzki
W bacówce w Białym Dunajcu adepci sztuki pasterskiej zgłębiali tajniki pracy na podhalańskich halach oraz uczyli się jak zrobić idealnego oscypka. Zajęcia zorganizowane były w ramach kursu pasterskiego finansowanego przez samorząd województwa małopolskiego.
Spotkanie w białodunajeckiej bacówce podsumowały pierwszy etap szkolenia, jakim były zajęcia teoretyczne. W ich ramach kursanci pogłębili swoją wiedzę na temat hodowli owiec i opieki nad nimi, organizacji pracy szałasu oraz tradycji związanych z pasterstwem. 33 kandydatów na certyfikowanych baców i 25 na juhasów podołało pierwszemu etapowi szkolenia, po którym przystąpili do zajęć praktycznych.


Przyszli juhasi w sezonie wypasów odbędą liczące aż 160 godzin płatne staże w małopolskich bacówkach, gdzie praktykować będą pod okiem doświadczonych baców. Mają one nie tylko przygotować ich do pracy juhasa, ale także położyć fundament do pełnienia w przyszłości roli bacy. A po wakacjach czas na egzaminy, po których – jeżeli wszystko pójdzie po myśli kursantów – zostaną oni certyfikowanymi bacami i czeladnikami juhasami. Potem pozostaje już tylko... ciężka praca. Pasterski trud na pewno wynagrodzi piękna podhalańska przyroda.

Szkolenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem – liczba nadesłanych zgłoszeń czterokrotnie przekroczyła ilość dostępnych miejsc. Do udziału w nim zgłaszały się także osoby z odległych zakątków Polski, w tym z dużych miast.

Inicjatorem kursu jest samorząd województwa małopolskiego, a organizatorem – Małopolski Ośrodek Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego z Małopolskiej Szkoły Gościnności w Myślenicach. Kurs i egzaminy odbywają się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu-Kokoszkowie, który jest partnerem projektu.

UMWM, opr.s/
Może Cię zainteresować
zobacz także
komentarze
pedał04.06.2017, 13:51
TAKIEGO OSCYPKA NIEMA I NIE BĘDZIE.TO co bacowie robią to po prostu g... nie oscypek.ja się pytam ile mleka owczego potrzeba na jednego oscypka przy czym jedna owca ma kwaterkę mleka a możę i mniej.do tego owce w okresie od listopada do kwietnia się nie doją. toteż g*** i jeszcze raz g*** a nie oscypek.
NO BO CO BA CO04.06.2017, 02:27
Dla kursantów co mam dlań
Moze dziesieńć przykazań

1) Fto mo owce ni mo co fce
2) Fto sie dzieli zyntycom
z tm sie bacom licom
3) Fto doceka bryndzy tyn
ni ma pienindzy
4) Fto wydoi z mlyka tryka
niek do doma wartko zmyka
5)Jak ci wilki zjedzom owce
to po krowak zjes pokrowce
6)Kozdy gnypek źre oscypek
7)Jak zabocys owiec kierdla
to cie baca da po pierdla
8) Nie matura i ta kasa
zrobi z cłeka tu juhasa
9) Lepsy ju-has łod ***jasa
z tego kursu bedzie kasa
10) Bryndzy ,scypeka i korbocy
fto skostuje nie zabocy
Honielnik03.06.2017, 15:47
@zielono zyntyca, w latach 70-tych ubiegłego wieku owczy 100 % oscypek to było coś normalnego.Takimi oscypkami baca wyplocoł gazde za to ze mu doł łowce na lato.Taki łoscypek spokojnie docekoł świąt wielkanocnych.Nieftorym bacom by było nie honor jakby babroł mlyko owce z krowim,zreśtom na bacowkach nigdy nie paśli krow tak jak teroz.Dopiyro ta nowocesno unia wmowiyła wom ,ze dobrego loscypka nie do siy zrobić z samego owcego mlyka.Byrka prowda, jo takie jod i były dobre.
zyntyca03.06.2017, 11:06
@Honielnik. Gdzie taki jadłeś?Chyba z kubka knora. Musi być ,,krówskie,, mleko i pot juhasa.
znachor02.06.2017, 23:20
Jaga2 zbadaj się bo to zrobi dobrze dla ciebie i całego środowiska wokół ciebie
zenek02.06.2017, 22:58
Ialny oscypek to dobrze wpucony caj
Wicher02.06.2017, 22:26
To honielnik Makowski jus ik naucył jak łoscypki sciskać ! ? :)
szczypica02.06.2017, 22:02
Nojlepse oscypki ino u Klimosia!!
Honielnik02.06.2017, 18:24
Idealny oscypek to oscypek w 100 % z mleka owczego.
jaga202.06.2017, 18:17
Po co przyjmują kulejące owce, żal patrzeć jak kuśtykają . Pewnie oberwały bo za szybko skubały trawę
fobia02.06.2017, 16:21
jak wygląda? niech wygląda jak chce, ważne jak smakuje. idealne to są przepisy UE...
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl