W Zakopanem zakończyły się VIII Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Ostatniego dnia targów odbył się konkurs na najlepszego oscypka. Wygrały sery wyrabiany przez bacę Stanisława Barnasia z Czerwiennego. W konkursie startowało dziesięciu baców, a każdy z nich zaprezentował swoje dwa produkty.
W jury zasiedli przedstawiciele baców, Małopolskiego Inspektoratu Jakości Produktów Rolno-Spożywczych w Krakowie, Zarządu Głównego Związku Podhalan oraz zaprzyjaźnionych powiatów: kartuskiego, łowickiego i świdnickiego.Przed rozpoczęciem konkursu, ulicami Zakopanego przeszła parada, w której wzięli udział bacowie. Towarzyszyli im przedstawiciele władz powiatu, zaproszeni goście oraz kapela góralska. Młode góralki niosły flagi, przedstawiające wszystkie kraje biorące udział z tegorocznych Targach.We wiosce festiwalowej, podobnie jak podczas poprzednich dni Targów, na zwiedzających czekało wiele atrakcji.
Ogromną popularnością cieszył się Zarembek Tradycji, w którym działania edukacyjne prowadzili Tatrzański Park Narodowy oraz PTTK. Swoją prezentację na temat historii strojów góralskich miał również Tadeusz Szostak Berda, który opowiedział o zasadach działania foluszu wykorzystywanego do produkcji sukna.
Tradycyjnie uczestnicy targów mieli okazję wziąć udział w prezentacjach kulinarnych. Swoimi daniami częstowali Restauracja Włoska Villa Toscana, Karczma Chata Zbójnicka oraz Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, które wspomagały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelisku.
Ostatni dzień Targów to czas na podsumowania. Tegoroczna edycja imprezy była rekordowa pod kilkoma względami. Wzięło w niej udział ponad 120 wystawców - najwięcej od lat. Wioskę festiwalową odwiedziło kilkanaście tysięcy osób.
Motywem przewodnim VIII Europejskich Targów Produktów Regionalnych była promocja naszych, rodzimych producentów, którzy swoimi wyrobami zaczynają zdobywać Europę.
Tekst i zdjęcia: Regina Korczak-Watycha / materiały prasowe