NOWY TARG. Na głównym placu w Mieście trwa Małopolski Festiwal Smaku. Jest wszystko, co kojarzy się z dawną kuchnią podhalańską - ziemniaki, grzyby, suszone śliwki, kapusta kiszona, sery i mięsiwo.
To tylko niektóre produkty, będące składnikami dań przyrządzanych podczas nowotarskiego przystanku Małopolskiego Festiwalu Smaku. Pokaz gotowania tradycyjnej kwaśnicy przygotuje znany kucharz, Andrzej Polan. "Kwaśnica będzie podana w towarzystwie pieczeni z jagnięciny podhalańskiej i ziemniaków tłuczonych ze śliwkami" - zapowiadają organizatorzy.
Inne danie to placki z blachy zapiekane z bryndzą podhalańską i grzybami leśnymi.
Podstawą pokazu kulinarnego Dominiki Wójciak będzie bryndza. Kucharze namawiają do własnoręcznego przygotowania pomidorów faszerowanych pęczakiem i bryndzą z kremem z pieczonej papryki, czy smalczyku z fasoli Jaś z pieczonym jabłkiem i skwarkami z kaszy gryczanej czy jarzynowych makaronów - marchewkowego na ciepło z pesto z pietruszki i cukiniowego – na zimno z miętą i twarogiem.
Zabawa potrwa do godziny 20-tej.
s/ zdj. Krzysztof Garbacz