14.08.2018, 23:03 | czytano: 4146

IX Europejskie Targi Produktów Regionalnych - dzień 4 (zdjęcia)

ZAKOPANE. Europejskie Targi produktów Regionalnych powoli dobiegają końca. Jutro - Festiwal Oscypka, a dziś rozstrzygnięty został konkurs na najlepsze produkty tegorocznej edycji.
Wśród 58 zgłoszonych produktów, laureatami zostali:
KATEGORIA I - Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, drób, ryby, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory)
I miejsce: Wiejska Chata - Polędwiczka wędzona
II miejsce: Pasieka Sobótka - Miód z miętą
III miejsce: Raglan - Miód Wierzbowy

KATEGORIA II - Produkty regionalne pochodzenia roślinnego (np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, soki, octy, marynaty, zakwasy, mąki, kasze, chleby i inne wypieki)
I miejsce: Sosta - olej z pestek dyni z czosnkiem
II miejsce: Eco Cafe Zieleń - Konfitura z Czarnej Porzeczki
III miejsce: Schronisko Smaków - Ogórki Kiszone

KATEGORIA III - Napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe)
I miejsce: IZI Michał Izydorczyk - Hyćka Nalewka z Kwiatów Czarnego Bzu
II miejsce: IZI Michał Izydorczyk - Hyćka Wódka z Kwiatów Czarnego Bzu
III miejsce: IZI Michał Izydorczyk - Hyćki Syrop z Kwiatów Czarnego Bzu

KATEGORIA IV - Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty zwierzęce i roślinne (np. ciasta, farsze)
I miejsce: Sichlański Dworek - Sichlańskie Pierogi Jagnięce
II miejsce: Gospodarstwo Agroturystyczne u Błaszczyków - Chleb Domowy pszenno-razowy ze Smalcem Domowym
III miejsce: Eco Cafe Zieleń - Beza

Nagrodę za Najładniejsze Stoisko otrzymała Iwona Pokorska „Koronkowy Świat”.

Partnerem dzisiejszego dnia w targowej wiosce był Powiat Jędrzejowski.

Współpraca między powiatami – tatrzańskim i jędrzejowskim – rozpoczęła się w 2011 roku. Ziemia jędrzejowska ma długą i bogatą tradycję historyczną i kulturową, ściśle związaną z najważniejszymi wydarzeniami z dziejów Polski. Powiat kojarzony jest z najstarszym na ziemiach polskich klasztorem cystersów w Jędrzejowie, gdzie znajdują się relikwie bł. Wincentego Kadłubka, autora „Kroniki Polaków”.
Region jędrzejowski to ziemia Mikołaja Reja, ks. Stanisława Konarskiego, Jana Chryzostoma Paska, z licznymi zabytkami sakralnymi, architektury rezydencyjno-obronnej, muzeami – Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie, Dworkiem Reja w Nagłowicach, czy też ciągle żywą atrakcją turystyczną Ponidzia – zabytkową kolejką wąskotorową Ciuchcia Expres Ponidzie. Powiat jędrzejowski regularnie co roku uczestniczy w Międzynarodowych Targach Produktów Regionalnych, organizując „Dzień Powiatu Jędrzejowskiego w Zakopanem”. W ramach tego dnia prezentowane są lokalne stowarzyszenia i artyści, koła gospodyń wiejskich propagują regionalną kuchnię, a ze sceny rozbrzmiewają nuty jędrzejowskiego, świętokrzyskiego folkloru. W tym roku pyszne pierogi, placki, zupy, czy ciasta skosztować można było u pań z Kół Gospodyń Wiejskich Korytniczanki oraz Grudzyny.

Swoje produkty zaprezentowało również Koło Gospodyń Wiejskich z Ochotnicy, które przygotowało „Juchę ochotnicką” - wywar z kiszonej kapusty, ze skwarkami, słodką śmietaną mąką, suszonymi prawdziwkami oraz ziemniakami.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się dziś warsztaty. Degustację miodów pszczelich oraz plastra pszczelego przeprowadził Jacek Sikoń. Tkania gobelinów można było nauczyć się u Doroty Opitz, natomiast tajniki malowania na szkle poznać można było u Marii Gładczan.

Na targowej scenie wystąpił zespół Korytniczanki oraz Młodzieżowa Orkiestra Strażacka, która powstała w 1997 roku przy Ochotniczej Straży Pożarnej w Wodzisławiu. Obecnie liczy 18 członków, a kapelmistrzem jest Michał Leśnik. W roku ubiegłym Orkiestra obchodziła Jubileusz 20-lecia działalności i z tej okazji miała swój mały benefis. Swoimi występami uświetnia wszystkie uroczystości patriotyczne i plenerowe, których organizatorem jest Samorząd Gminy Wodzisław, ale również kościelne.

Tekst i zdjęcia Piotr Korczak
Może Cię zainteresować
zobacz także
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl