27.04.2019, 12:46 | czytano: 5061

Owce już się pasą

Fot. Szymon Pyzowski
PODHALE. Bacowie wypędzili już owce na pastwiska, a w najbliższą niedzielę w Ludźmierzu Wiosenne Święto Bacowskie inaugurujące tegoroczny sezon wypasowy.
Program uroczystości:
10:30 - rozpoczęcie redyku (przy Domu Podhalan w Ludźmierzu) przejście do studzienki przy bazylice - nabranie wody do putni
11:00 - Msza św. w Sanktuarium Matki Bożej Ludźmierskiej po Mszy św. poświęcenie owiec w kierdlu między bazyliką a ołtarzem polowym, spotkanie z bacami w namiocie.

Jednocześnie od godz. 10:00 do 13:00 odbywają się IV Dni Produktu Górskiego - kiermasz na placu przy Sanktuarium.



Na zdjęciach owce pasące się na Równi Szaflarskiej w Nowym Targu.

r/sp/ zdj. Szymon Pyzowski
Może Cię zainteresować
komentarze
Przypomnieć im!28.04.2019, 07:23
Oby tylko na wybory zeszły
Juchas z UJ28.04.2019, 04:04
Nawet do szkół wchodzą bez problemu.
PRY K MAC27.04.2019, 23:30
Zmian się chyba nie pokona
Nawet owca je w Mac Donald s
Pierwsze kroki od cebrzyka
Takie żarcie z Ameryka
Baran, owca czy jagnięcie
Hamburgera chce przy święcie
Pryki stare no i młode
Colę wolą niżli wodę
Baran ładny czy też brzydki
Tu zamówi ciepłe frytki
Runo swoje tu zastawię
I zamówię po zestawie

TAKI TU JEST WIELKI SPĘD
NA FAST FOODY
OWCZY PĘD
muu muu muu27.04.2019, 21:07
A krów nie widać
Pjak27.04.2019, 16:13
Bardzo dobrze teraz jest najlepsza pora na kupno kawałek prawdziwego sera owczego albo tak zwanego bundzu czy bundz W całości jest okrągły i waży od ośmiu do piętnastu kilogramów Bryndza to czysty ser owczy BEZ ŻADNEGO MLEKA KROWIEGO I INNYCH DODATKÓW zmielony w maszynce do mięsa i wymieszany z solą większa lub mniejsza ilość soli zależy od smaku.Należy zjeść do pięciu dni od zakupu Gorzki smak i szary kolor to już stare do wyrzucenia spróbować można jak dają nie kupować
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl