Podczas trwającego w Karpaczu Forum Ekonomicznego 2020 rozmawiano o tradycyjnych produktach regionalnych oraz roli produkcji wysokiej jakości żywności w regionie.
- Małopolska zajmuje pierwsze miejsce w Polsce pod względem liczby zarejestrowanych specjałów zwanych produktami regionalnymi. - Najważniejsze jest to, żeby kupować małopolskie produkty. Nasz słynny oscypek, jagnięcina, pstrąg ojcowski, kiełbasa lisiecka czy karp zatorski, to żywność zdrowo produkowana i najwyższej jakości - podkreślał dziś wicemarszałek naszego województwa Łukasz Smółka.Produkty regionalne są istotną częścią tradycji, kultury i historii. W Unii Europejskiej od 1992 r. funkcjonuje system ochrony, identyfikacji i wyróżniania produktów rolnych i spożywczych cechujących się szczególnie wysoką jakością. Swoją wyjątkowość zawdzięczają one pochodzeniu geograficznemu lub tradycyjnej metodzie wytwarzania.
- Województwo Małopolskie zajmuje pierwsze miejsce w Polsce pod względem liczby zarejestrowanych produktów rolnych i spożywczych zwanych produktami regionalnymi. W Małopolsce zarejestrowano 15 tego rodzaju produktów. Każdy z nich jest wyjątkowy. Produkty regionalne i tradycyjne to element naszej małopolskiej tożsamości. To jeden z magnesów, który przyciąga do Małopolski i stanowi o turystycznej atrakcyjności regionu. Kolejny ważny aspekt: jest to żywność naturalna, zdrowa, jest to żywność o najwyższej jakości - mówił wicemarszałek Łukasz Smółka.
- Najważniejsze jest to, żeby kupować małopolskie produkty, do czego zawsze gorąco zachęcam. Nasz słynny oscypek, znakomita jagnięcina, pstrąg ojcowski, kiełbasa lisiecka czy karp zatorski, to żywność zdrowo produkowana i najwyższej jakości - podkreślał dziś wicemarszałek Łukasz Smółka.
Zarejestrowanie produktu regionalnego wiąże się z wpisaniem przez Komisję Europejską do jednego z trzech rejestrów: Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia - w Małopolsce mamy osiem produktów z tym oznaczeniem: suska sechlońska, kiełbasa lisiecka, jabłka łąckie, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, jagnięcina podhalańska, kiełbasa piaszczańska, czosnek galicyjski. Chronionych Oznaczeń Geograficznych – w tym spisie znajduje się sześć produktów z Małopolski: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski, Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego (zarejestrowany jako ostatni w lipcu br.). Rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności - kiełbasa krakowska sucha staropolska.
Pandemia koronawirusa wpłynęła na gospodarkę całego świata, w tym także na rolnictwo. Ograniczona została wymiana handlowa, pojawiły się np. problemy ze środkami ochrony roślin od lat produkowanymi głównie w Chinach i Indiach, odbijając się na produkcji i dostawach do Europy.
Za samowystarczalnością w zakresie produkcji żywności w regionie, kraju przemawia wiele argumentów. Skraca to jej łańcuch wytworzenia i dystrybucji. Przybywa lokalnie miejsc pracy. Finansowo zyskują bezpośrednio właśnie tutejsi producenci rolni. Powiększają się też tak ważne strategicznie, w sytuacji kryzysowej, lokalne zasoby żywnościowe. Ograniczenie zasięgu transportu żywności sprzyja również ochronie środowiska naturalnego.
Produkty regionalne, wpisane do unijnych rejestrów Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych i Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności, wpisują się w szerszy system. Kolejnym elementem identyfikacji i wspierania tradycyjnej produkcji żywności jest Lista Produktów Tradycyjnych prowadzona przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Trafiają tu produkty charakteryzujące się tradycyjną metodą wytwarzania. Podstawą rejestracji jest tradycja wytwarzania sięgająca minimum 25 lat oraz niepowtarzalna jakość związana z historycznie ugruntowanymi przepisami, metodami produkcji czy dojrzewania żywności. Wnioski o wpis produktu składane są do właściwego terytorialnie marszałka województwa. Województwo Małopolskie zajmuje drugie miejsce w Polsce pod względem liczby produktów na Liście Produktów Tradycyjnych (obecnie wpisano 224 produkty tradycyjne z Małopolski).
Źródło: UMWM, oprac. r/