10.02.2021, 12:16 | czytano: 6490

Nie będzie problemu z jagniętami

Arch. Podhale24.pl
Hodowcy owiec na Podhalu przestali już liczyć na zarobek po wielkanocnym skupie jagniąt do Włoch. Po ubiegłorocznym odwołaniu, liczącego 40 lat skupu jagniąt, zaczęli liczyć tylko na polski rynek. Jak mówi Jan Janczy dyrektor Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu, ostatni rok pokazał, że również w Polsce są chętni naszą jagnięcinę.
- Pomimo pandemii ubiegły rok okazał się dla hodowców jednym z najlepszych ostatnich latach - mówi dyrektor Janczy. - Nawet ci z hodowców, którzy narzekali początkowo na odwołanie skupu wielkanocnego i bali się, że nie sprzedadzą jagniąt, ostatecznie okazali się się później zadowoleni. Sprzedali wszystkie jagnięta, w dobrej cenie, nawet tej w wysokiej masie powyżej 20 kg.
Nikt z baców nie narzeka również, jak się okazuje, na sprzedaż owczych wyrobów. - Oscypki, bundz, bryndza szły, jak woda pomimo praktycznie braku turystów - mówi Jan Janczy .- Obecnie ubojnie wręcz proszą o jagnięcinę. Wreszcie otworzyły się na skup żywca, nasze podhalańskie ubojnie, które kiedyś raczej od baraniny się wzbraniały.

Józef Słowik
Może Cię zainteresować
zobacz także
komentarze
nie bedzie chleba bedzie syr11.02.2021, 10:57
Chyba jagnięcina wygrywa z cielęciną. Mam nadzieje że i na wołowinę znajdą się u nas chętni i skończymy wreszcie z tym ... ubojem rytualnym.
Zdrowy11.02.2021, 09:13
Do tej pory w restauracjach była tylko australijska lub nowozelandzka. Ktoś nieźle zarabiał na tym przekręcie.

Ja też kupuje bezpośrednio.
Mati11.02.2021, 08:47
No w koncu olśnienie! To co najlepsze w Polsce produkujemy to sprzedajemy za granice, a w tych samych pieniądzach na naszych półkach sklepowych zagranicznych marketów dostajemy najniższej jakości produkty.
klio10.02.2021, 18:07
Bardzo mądra i rozsądna decyzja.Na całym świecie ,po cielęcinie baranina jest najzdrowszym mięsem i jej cena jest wysoka.Szkoda,że na Podhalu jej nie doceniono,a raczej się wyśmiewano.Kupując u hodowców,mamy gwarancję,że mięso jest zdrowe (bez dodatków chemicznych) i o wiele tańsze jak w sklepie.Dobry pomysł!
kupuj frajerze u hodowcy10.02.2021, 16:43
Po co płacić wszystkim pośrednikom . Kupujcie bezpośrednio u hodowcy
ALA10.02.2021, 13:21
zielony kupuj u hodowcy, będzie taniej, ja tak robię
zielony10.02.2021, 12:56
Pewnie że są chętni tylko że jagnięcina w sklepie 50-80 zł .
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl