Tradycyjne bacowanie, czyli kulturowy wypas owiec, zostało wpisane na Krajową listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego Unesco.
Wpisu, na wniosek przedstawicieli Związku Podhalan, dokonał Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego prof. Piotr Gliński. Jak poinformował w piśmie skierowanym do Związku Podhalan, "26 października Bacowanie - praktyka kulturowego wypasu owiec w Polskich Karpatach, zostało wpisane na Krajową listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego"."Serdecznie gratuluję Wnioskodawcom, którzy podejmują wysiłek zachowania pięknej i wyjątkowej tradycji dla przyszłych pokoleń. Mam nadzieję, że wpis przyczyni się do promocji niematerialnego dziedzictwa kulturowego oraz zwiększenia świadomości ogółu społeczeństwa wagi tradycji i przekazu międzypokoleniowego" - podkreślił.r/
To trasy rowerowe i chodniki całe ubrudzone odchodami.
To wywalane puszki i małpki po wódce w miejscach tego dziedzictwa UNESCO.