15.08.2023, 23:40 | czytano: 6969

Jan Gawlak "Socka" pucy najlepsze oscypki (zdjęcia)

ZAKOPANE. Podczas Festiwalu Oscypka odbyły się pokazy strzyżenia i dojenia owiec oraz pokaz pucenia oscypków. Wybrano także spośród dziesięciu oscypków tego najlepszego, a zrobiono go w bacówce na Olczy w Zakopanem.
Dziesięciu baców wystawiło swoje oscypki w konkursie na najlepszy oscypek. Jury wybrało najlepszy oscypek, a zrobił go Jan Gawlak "Socka" w bacówce na zakopiańskiej Olczy. Nagrodę w imieniu bacy odebrała jego żona i córka.
- Spełniliśmy wszystkie normy, które mają być. Nic nie dodawaliśmy więcej. Oscypek tak ma smakować i wyglądać, dlatego dostało nam się to pierwsze miejsce - mówiła po wręczeniu nagrody Zofia Gawlak. - Jest wielka satysfakcja. Nie spodziewaliśmy się tego.

Jurorzy jak co roku mieli podczas degustacji bardzo trudne zadanie. Musieli nie tylko ocenić oscypki, ale także nie mieszać sobie ich smaków. - Chwała Bogu, że dostaliśmy czystą wodę. Między jednym, a drugi oscypkiem trzeba było przebić, żeby ten smak zniwelować w ustach. Oscypków było 10 i było w czym wybierać - zaznacza Władysław Filar, wicestarosta tatrzański.

Podczas, gdy jurorzy degustowali oscypki przed sceną trwał pokaz dojenia i strzyżenia owiec. Strzyżono tradycyjną metodą za pomocą nożyczek, ale także z użyciem specjalnej elektrycznej maszynki.

Po ostrzyżeniu owiec bacowie pokazali jak wyrabia się oscypka. Jest to od początku do końca ręczna praca bez użycia maszyn.

ms/ zdj. Marcin Szkodziński
Może Cię zainteresować
zobacz także
komentarze
Baca miescon18.08.2023, 08:48
Pucy sie babe w nocy a oscypki sie tocy.
Zboj po nasemu hej16.08.2023, 17:14
Ja uważam że najlepsze oscypki ma człowiek z Ratułowa niema sobie równych !
epo16.08.2023, 14:20
Do konkursu należy kupić oscypki na bacówkach incognito i wtedy będzie właściwą ocena
toby było na tyle !16.08.2023, 11:45
Smakosze oscypków na Podhalu maja swój ranking i on powinien zostać uznany za miarodajny. Pierwsze miejsca eksekwo BACÓWKA NA RUSINOWJ POLANIE / WŁAŚCICIELA Z NAZWISKA NIE ZNAMY// I bacówka u Pani Marii u Ptosia przy drodze krajowej w kierunku Witowa. Lepszych oscypków , żyntycy nigdzie nie ma . nie interesują mnie żadne rankingi , komisje konkursowe itp. To jest tak jak z tymi ocenami piosenek na festiwalach! Komisje swoje , a widzowie swoje , ale jeszcze nigdy nie zdarzyło się by werdykt publiczny zgadzał się z tym urzędowym . Oni widocznie mają swój specyficzny słuch i smak ?
Pucok16.08.2023, 07:01
Czy był podany skład tych oscypków, znaczy ile procent było w nim owczego mleka a ile krowiego. To ważny parametr bo może zmienić całkowicie smak. P.s Przypominam dyletantom, że do końca lat 70-tych ubiegłego wieku na bacówka były robione tylko oscypki ze 100% mleka owczego.
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl